Ga naar Content

Büchli stapt over van baan naar weg: "Blij dat ik het krachthonk niet meer in hoef"

Voor de buitenwereld komt het als een verrassing, maar baansprinter Matthijs Büchli dacht al vanaf 2019 aan overstappen naar de weg. "Ik werd toen wereldkampioen op de baan en dacht het cirkeltje is wel rond", laat Büchli weten.

Foto: Stephan de Goede/BEAT Cycling

Vervolgens kwam corona er nog tussen en daarom is de kogel nu pas door de kerk. De Noord-Hollander stapt definitief over van de baan naar de weg. Dat zal hij in het tenue van BEAT doen. Dezelfde ploeg als waar hij voor reed op de baan.

Baansuccessen 

De afgelopen twaalf jaar reed Büchli dus op de baan waar hij meerdere successen behaalde. Zo werd hij meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen. Afgelopen zomer won hij de gouden medaille op de Olympische Spelen met de Nederlandse ploeg op de teamsprint. In 2016 veroverde hij al een Olympische zilveren medaille op het onderdeel keirin.

"Meestal lag ik er dan al af"

renner matthijs Büchli

Aan de bak

Zijn laatste wedstrijd op de weg reed Büchli in zijn juniorentijd. "Meestal lag ik er dan al af", grapt de renner. Hij zal de komende maanden dus behoorlijk aan de bak moeten om zich te transformeren van baansprinter naar duurrenner. Volgende week gaat hij naar Spanje op trainingskamp. Eind januari rijdt hij dan zijn eerste wedstrijden tijdens de Challenge Ciclista Mallorca. Zijn eerste hoofddoel op de weg is dan Olympia's Tour in maart. "Ik moet de vlakke etappes uitkiezen en hopelijk overleef ik 200 kilometer en kan ik nog sprinten", blikt Büchli vooruit.

Mark Cavendish & Theo Bos

Een overstap van de baan naar de weg is zeker niet nieuw. Zo maakten de Brit Mark Cavendish en Theo Bos een zelfde overstap. "Het is een gok, maar dat vind ik ook het leuke. Ik ben blij dat ik nu even niet meer in het krachthonk hoef te zitten en gewoon wegtrainingen kan doen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]