Ga naar Content

Eeuwige roem voor 'gouden' Matthijs Büchli: "Santpoort staat op de kaart"

Santpoorter Matthijs Büchli heeft het geflikt: hij heeft olympisch goud. Tot vreugde van zijn plaatsgenoten. Een groep wielerliefhebbers verzamelde zich vanochtend in het centrum van Santpoort-Noord met de verwachting dat 'hun' Matthijs Büchli een goede kans had op olympisch goud. Dat voorgevoel kwam uit. Zo heeft de gemeente Velsen, waar Santpoort deel van uitmaakt, zijn eerste gouden olympische plak ooit binnen.

Foto: Matthijs Büchli (uiterst rechts) blij met goud. Foto: Orange Pictures

Nooit eerder deed een sporter uit Velsen wat Matthijs Büchli flikte in de Japanse hoofdstad. Dat bezorgt de wielrenner eeuwige roem in de gemeente waar zijn ouders nog wonen, maar die hij zelf al jaren geleden heeft verlaten. De in Haarlem geboren Büchli woonde een tijdje met zijn ouders in Santpoort-Zuid, maar toen zijn talent kwam bovendrijven verhuisde hij eerst naar Papendal en later naar Apeldoorn, waar de trainingsfaciliteiten om de hoek liggen.

Niettemin is het voor zijn fans in Santpoort nog steeds 'hun' Matthijs Büchli. Ze zullen hem dan ook weer groots huldigen, zoals ze deden na zijn wereldtitels op de keirin en de teamsprint in Polen. Bakker Wesseling heeft alvast weer de gebakjes gemaakt en het feestzaaltje in De Wildeman kan vast in gereedheid worden gebracht.  

"De prestatie van Matthijs is bepalend geweest voor dit succes"

Wielrenster Nina Kessler

Fundament voor het goud

Büchli legde met zijn uitstekende prestatie in de kwalificatie het fundament voor de olympische zege van de ploeg. Na deze race kwam hij niet meer in actie en mocht na afloop niet het ereschavot betreden.

Maar de gouden plak blonk op zijn borst. De medaille kwam hem toe. "De kwalificatie is heel belangrijk want die bepaalt ook de volgorde in de volgende rondes", zegt wielrenster Nina Kessler, die fanatiek meeleefde tijdens de races. "Je komt in een gemakkelijker schema waardoor de andere mannen iets krachten konden sparen. Hij is dus heel bepalend geweest voor dit succes."

"Prachtig voor hem en het dorp Santpoort", zegt supporter Bram Bosch, eveneens fanatiek meelevend. "Hij is een visitekaartje voor Santpoort. Leuk voor ons dorpie dat we nu op de kaart staan. En dat alles dank zij Matthijs."  

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]