Start van hoofdcontent

Dijk en Waard

nl

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester van nieuwe gemeente Dijk en Waard

29 november 2021, 20.27 uur · Door Redactie

Peter Rehwinkel (PvdA) wordt waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Dijk en Waard, dat vanaf volgend jaar ontstaat uit Heerhugowaard en Langedijk. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft dat besloten, in overleg met de lijsttrekkers van de partijen die deelnamen aan de recente verkiezingen.

Foto: Provincie Noord-Holland

Bij een gemeentelijke fusie schrijft de wet voor dat de burgemeesters van de twee voormalige gemeenten ontslagen worden en gezocht moet worden naar een nieuwe burgemeester. Die zoektocht duurt meer dan een half jaar. Omdat er in de tussentijd wel een burgemeester moet zijn, wordt er een waarnemend burgemeester benoemd.

Rehwinkel (57) is geen onbekende in de provincie, eerder was hij al waarnemend burgemeester van de gemeente Bergen. In september droeg hij na ruim een jaar het stokje over aan de nieuwe burgemeester Lars Voskuil.

Eerder was Rehwinkel burgemeester van Groningen en lid van de Tweede Kamer en Eerste Kamer.

Nieuwe coalitie

De winnaars van de vorige week gehouden verkiezingen van het nieuw te vormen Dijk en Waard zijn begonnen met de onderhandelingsgesprekken over een coalitie. De Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP), met zeven zetels de grootste partij, hoopt 'voor de kerstdagen' er met de andere partijen uit te kunnen zijn.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]