Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Negen aanhoudingen bij ontruiming kraakpand in Amsterdam

27 november 2021, 17.24 uur · Aangepast 27 november 2021, 18.22 uur · Door Jimmy Miltenburg

Bij de ontruiming van het kraakpand 'Hotel Mokum' aan de Marnixstraat in Amsterdam zijn vanmiddag in totaal negen aanhoudingen verricht. Enkele tientallen andere demonstranten werden met bussen van de plek weggevoerd. 

Acht van de negen aanhoudingen werden volgens een politiewoordvoerder verricht vanwege het belemmeren van de aanwezige politiemensen, de andere aanhouding was wegens verstoring van de openbare orde. Tientallen andere demonstranten werden op basis van een noodbevel van burgemeester Halsema 'bestuurlijk verplaatst'; in bussen werden zij afgevoerd en naar een plek elders in de stad gebracht.  De politie is momenteel bezig met de laatste fase van de ontruiming. 

"Zolang er zoveel panden leegstaan in Amsterdam, er een wooncrisis is en een tekort aan ruimte, dan gaat er gekraakt worden", aldus de woordvoerder van de krakers. 

Protest

De krakers kregen donderdag van het Openbaar Ministerie (OM) te horen dat ze weg moeten.
Vandaag verzamelden krakers en tientallen sympathisanten zich voor de deur van het pand
om te demonstreren tegen die ontruiming.

De politie verzocht de groep meerdere malen om te vertekken, maar op een enkeling na bleef iedereen voor de deur staan. Daarop werd besloten om de ME te laten komen en die dwong de demonstranten naar bussen die ze naar een andere plek in de stad brachten. Andere demonstranten werden dus aangehouden. Een aantal van hen  had zich vastgeketend aan een auto die voor het pand stond.

De krakers hebben het pand 'Hotel Mokum' genoemd. Ze wilden daarmee protesteren tegen leegstand en "de uitverkoop van de stad". Volgens hen staat het pand twee jaar leeg. De eigenaar ontkende dat en deed aangifte tegen de krakers. 

Kraken is sinds 2010 verboden. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]