Ga naar Content

Pand Koekenbier staat nog maanden te verpauperen door vleermuisonderzoek

In voormalig grand café Koekenbier aan de Alkmaarse Kennemerstraatweg huizen mogelijk vleermuizen. Dat zou de reden zijn dat het pand, inmiddels al twee jaar na de sluiting, nog steeds staat te verpauperen. 

Foto: Alkmaar Centraal

Er is allang een sloopplan en vage schetsen voor nieuwbouw, zegt de eigenaar tegen Alkmaar Centraal, maar door een onderzoek naar de beschermde dieren duurt het zeker nog maanden voordat er schot in de zaak komt. 

In 2019 sloot het bekende grand café haar deuren voorgoed. "Het is pijnlijk. Het is mijn kindje, maar ik kan niet anders", vertelde uitbater Jeroen van der Ham destijds aan NH Nieuws. Maar sindsdien is er eigenlijk weinig gebeurd, tot een paar weken geleden. 

Keet en containers!?

Toen stonden er ineens een keet en containers: zou het dan nu gaan gebeuren? Maar die verdwenen weer en het werd stil. "We willen het slopen en hebben ook een sloopbrief", zegt Peter van Oeveren, van pandeigenaar BPD. "Maar de Omgevingsdienst is gevraagd om een flora & fauna onderzoek te doen, vanwege de vleermuizen die ze er verwachten."

Het pand gaat snel achteruit, stelt Van Oeveren. "Ik was net met de gemeente in gesprek, omdat er weer ingebroken was. Maandag wordt het pand opnieuw dichtgetimmerd."

Lees ook

Op de vraag over er überhaupt al schetsen zijn voor een nieuw ontwerp verzucht de projectdirecteur: "We schetsen al vier jaar lang, maar komen telkens niet tot een goed plan."

Dat heeft met volgens hem met allerlei zaken te maken. "Regels rond parkeren, het bestemmingsplan of iets met archeologie, of met historische bomen... heel veel oorzaken. Op allerlei fronten gaat het fout. We hebben nog geen concreet plan." En dat lijkt nu dus sowieso nog even de koelkast in te moeten. 

Volgend jaar pas onderzoek

Het onderzoek naar de vleermuizen kan pas volgend jaar maart tot oktober worden gedaan, meent Van Oeveren. Waarom dan pas weet hij niet echt. "Dat heeft blijkbaar iets met seizoenen te maken. We weten wel dat er vaak termijnen aan zitten."

Volgens Stichting De Hout (het voormalig grand café grenst aan dat stadspark) denkt wel te weten waarom het nog maanden duurt. "Vleermuizen hebben een soort winterslaap. Ze trekken zich terug, al vliegen ze soms wel uit als het warm genoeg is om eten te zoeken. Maar of ze er zitten moet dus uitgezocht worden. Vleermuizen zijn de meest beschermde diersoorten van Europa. Als je ze nu verstoort en ze vliegen uit, vliegen ze een zekere dood tegemoet."

Van Oeveren opperde nog dat de wethouder wellicht het onderzoek kon afwenden - het college van B&W wil ook graag sloop - maar gezien de strikte faunawetgeving ziet het ernaar uit dat Koekenbier toch echt pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2022 wordt gesloopt.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]