Ga naar Content

Reizigers uit Zuid-Afrika vast op Schiphol: testen vóór paspoortcheck

De GGD Kennemerland voert per direct coronacontroles in op Schiphol. Passagiers uit zuidelijk Afrika zullen al vóór de paspoortcontrole gecontroleerd worden op het virus. Dit vanwege een nieuwe variant die is opgedoken in het gebied. 

Vlucht uit Zuid-Afrika Schiphol - Foto: VLN Nieuws

De maatregel wordt genomen op verzoek van minister Hugo de Jonge. Eerder vandaag maakte hij bekend dat er vanaf 12.00 uur een vliegverbod komt voor vluchten uit zuidelijk Afrika. 

Vanochtend zijn twee vluchten uit Zuid-Afrika aangekomen op Schiphol met in totaal zo'n 600 passagiers. De GGD Kennemerland heeft direct maatregelen genomen en medewerkers hebben passagiers voor de paspoortcontrole gecheckt op het virus.

In afwachting op de uitkomst van hun coronatest  krijgen de passagiers eten en drinken. GGD Kennemerland laat aan NH Nieuws weten: "Wie positief test wordt in quarantaine geplaatst op of rond een locatie op Schiphol." Wie negatief is, mag door naar de paspoortcontrole en zijns weegs gaan.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Volgens NH Nieuws-luchtvaartverslaggever Doron Sajet wordt dat testen ter plekke mede gedaan om de testlocatie op P4 te ontlasten. Daar is het door de oplopende coronabesmettingscijfers sowieso al heel druk. "Het zou een lastige logistieke operatie worden om die passagiers veilig naar P4 te krijgen", aldus Sajet.

Vliegverbod

Ondanks dat het een vliegverbod heet, blijft KLM tussen Kaapstad, Johannesburg en Schiphol vliegen. "Het inreisverbod geldt niet voor repatriëring voor personen met een Nederlands paspoort, EU-burgers, Schengeningezetenen, medisch noodzakelijk personeel, zeevarenden, luchtvaartpersoneel en mensen met andere uitzonderingsposities, zoals het reizen om dwingende gezinsredenen", meldt de maatschappij.

Reizigers die nog wel meemogen moeten zich verplicht laten testen en na aankomst in quarantaine. Het was eerder vandaag nog onduidelijk of KLM vluchten naar Zuid-Afrika zou gaan schrappen. De vlucht naar Johannesburg van vanochtend is daarom met een flinke vertraging vertrokken.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tevergeefs wachten op reizigers uit Zuid-Afrika - NH Nieuws / Doron Sajet

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]