Ga naar Content

Vanaf zondag een avondlockdown en niet-essentiële sectoren moeten eerder sluiten

Vanaf zondag is er sprake van een avondlockdown: alle niet-essentiële sectoren moeten tussen 17.00 uur en 5.00 uur gesloten zijn. Alle scholen kunnen openblijven, maar wel zijn er extra maatregelen om virusverspreiding te voorkomen. Dat vertelden demissionair premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond in een persconferentie over de coronamaatregelen.

Foto:

De nieuwe maatregelen om het virus in te dammen gaan zondagochtend om 5.00 uur in en gelden tot en met 18 december. 

Avondlockdown

Er komt een avondlockdown die geldt voor onder meer evenementen, restaurants, theaters en bioscopen. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur. 

Ook in de amateursport geldt een avondlockdown. Tussen 17.00 uur en 5.00 uur mogen er geen trainingen en wedstrijden worden gehouden. 

Demissionair premier Rutte kondigde aan dat er weer financiële steunpakketten komen. "Ondernemers en de sectoren die opnieuw hard worden getroffen zullen we niet in de steek laten. Het gaat om horeca, cultuur, evenementen en de sportsector. De steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd. Dat moet ruimhartig en zo praktisch mogelijk. Daarover zijn we in gesprek met de werkgevers en de vakbonden."

Extra maatregelen in het onderwijs

Scholieren kunnen de komende drie weken nog gewoon naar school, maar er zijn wel extra maatregelen aangekondigd. Leerlingen vanaf groep 6 en scholieren van de middelbare school moeten mondkapjes dragen in de gang. Leraren moeten twee keer per week een zelftest doen.

"Het OMT zegt ons dat we met dit pakket voldoende resultaat kunnen bereiken om de druk op de ziekenhuizen te verlagen"

Demissionair premier Mark Rutte

Er werd nogmaals benadrukt dat de basismaatregelen goed moeten worden nageleefd. Dat betekent 1,5 meter afstand en iedereen moet zo veel mogelijk thuisblijven. En mocht je iemand bezoeken, test jezelf dan eerst thuis. Het testen bij klachten gaat volgens Rutte nog niet goed. "Minder dan de helft laat zich testen bij klachten. Die boodschap komt dus onvoldoende over. Dat reken ik mezelf aan. We zullen dat beter moeten doen." 

Het thuiswerkadvies wordt ook aangescherpt. Vanaf zondag geldt het advies thuis te werken.

'Kijken wat er gebeurt'

De maatregelen zijn er voor de komende drie weken en het kabinet kan nog niet zeggen welke maatregelen dan nog nodig zijn. Maar er wordt niet verwacht dat er over drie weken opeens geen problemen meer zijn. Rutte: "Het OMT zegt ons dat we met dit pakket voldoende resultaat kunnen bereiken om de druk op de ziekenhuizen te verlagen. Maar het is geen garantie. De komende drie weken gaan we kijken wat er gebeurt." 17 december maakt het kabinet de balans op.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.