Ga naar Content

'Zeker 80.000 vliegtuigpassagiers zaten nabij besmettelijke medepassagiers'

Zeker 80.000 passagiers op vluchten naar Nederlandse luchthavens hebben de afgelopen zestien maanden in de buurt gezeten van een medereiziger met een coronabesmetting. Dat meldt de Volkskrant. De krant vroeg de cijfers op bij de GGD Kennemerland, die een zogenaamd 'vliegtuigcontactonderzoek' heeft gedaan.

Interieur van een KLM-vliegtuig - Foto: KLM/Paul Ridderhof

Sinds juni vorig jaar zaten tenminste 11.488 met corona besmette passagiers op vluchten naar Nederland. Van de 80.000 medepassagiers bereikte de GGD er telefonisch 19.500. Een groot deel van de overige ruim 60.000 reizigers is per e-mail benaderd.

Nauwe contacten

Uit de data van de GGD Kennemerland blijkt dat die 11.448 passagiers de afgelopen zestien maanden verspreid zaten op 9.434 vluchten. Van iedere besmettelijke passagier probeert de gezondheidsdienst  de 'nauwe contacten' op te sporen.

Daaronder vallen passagiers die in twee rijen rondom de reiziger zaten, en bemanningsleden die intensief contact hebben gehad met een besmette passagier. Het is niet duidelijk hoeveel medepassagiers daadwerkelijk corona op een vlucht hebben opgelopen.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]