Ga naar Content

Onderhoud Joodse begraafplaats Haarlem officieel overgedragen aan de gemeente

De gemeente Haarlem heeft het groenbeheer en onderhoud van de Joodse begraafplaats aan de Amsterdamsevaart overgenomen. Wethouder Floor Roduner was vanmiddag aanwezig op de begraafplaats om de taken officieel over te nemen van de Joodse gemeenschap.

Foto: Erwin B. Bartman

Voor de gemeenschap was het niet meer haalbaar om de hoge kosten zelf te financieren. Het gaat om ongeveer 11.500 euro per jaar. “Door de Tweede Wereldoorlog is de joodse gemeenschap een stuk kleiner geworden”, aldus Ruben Boas, voorzitter van de Joodse gemeente Noord-Holland Noordwest. “Het is heel belangrijk dat het beheer van de begraafplaats wordt gefinancierd. Het is onze verantwoordelijkheid dat de graven goed worden onderhouden en dat lukt ons op deze manier helaas niet meer.”

'Ontzettend blij'

De grote begraafplaats in Haarlem-Oost is een gemeentelijk monument en is in 1887 gekocht door de gemeente. Een groot gedeelte van de graven dateert nog van voor de oorlog, zo legt Boas uit. “Maar er zijn ook nieuwere graven. Een paar keer per jaar vinden er nog begrafenissen plaats. Het zijn indrukwekkende graven, we zijn ontzettend blij dat de gemeente er zorg voor wil dragen.”

Het onderhoud van de begraafplaats sluit aan bij de plannen van de gemeente om de Joodse gemeenschap in Haarlem meer te ondersteunen. "Voor de Tweede Wereldoorlog had de gemeente Haarlem een grote en bloeiende Joodse gemeenschap", zegt wethouder Floor Roduner na de overdracht op de Joodse begraafplaats.

"In de oorlog is deze gedecimeerd en is de gemeenschap inmiddels te klein geworden om hun begraafplaats (een gemeentelijk monument) goed te kunnen onderhouden. De gemeente vindt het belangrijk dit erfgoed te behouden en door het onderhoud samen op te pakken houden we onze geschiedenis levend", aldus Roduner.

Daarnaast stemde het college vorige week in met het herstel, de herbestemming, van het monumentale voormalige Joods Gemeentegebouw aan de Lange Wijngaardstraat in het centrum van Haarlem. Ook zal het historisch pand worden verkocht aan Stadsherstel. Met de plannen geeft het college invulling aan de motie ‘Geef Haarlem haar Joodse geschiedenis terug’.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]