Ga naar Content

Haarlemse Marleen wint verkiezing met afval suppen door de grachten

De Haarlemse Marleen Zwartkruis heeft de Libelle sterverkiezing 2021 gewonnen. Ieder jaar houdt het tijdschrift een verkiezing en dit jaar stond deze in het teken van mensen die zich inzetten voor duurzaamheid. Marleen supt door de grachten van de stad en verzamelt afval. Ze ontving van de lezers de meeste stemmen voor haar inspanningen om Nederland schoner te maken.

Foto: Hilmar Mulder

Tot Marleens grote verbazing werd er vanmorgen bij haar aangebeld door Hilmar Mulder, hoofdredacteur van de Libelle, die haar feliciteerde met de eerste prijs. “Ik had het natuurlijk gehoopt, maar absoluut nooit verwacht", zegt Marleen. “Er waren zoveel mooie initiatieven die dit jaar meededen. Ik ben apetrots.”

Anderhalf jaar geleden richtte ze met drie anderen SUPmission op. Daarmee vist ze kilo’s afval uit de grachten. “Ik sta elke keer weer versteld hoeveel vuilnis we vinden. Het is mooi om te zien dat het animo om te helpen ontzettend groot is. Het is een daarnaast ook een hele fijne manier van bezig zijn. Het is sportief en je bent buiten. en je doet iets goeds voor het milieu”

'Neem je afval mee naar huis'

Marleen voelde zich al langer geroepen om zich in te zetten voor een schonere en leefbaardere wereld voor iedereen. “Een vriendin van mij die vaak supt, zag hoeveel afval er in het water dreef. Toen hebben we besloten om al suppend afval uit het water te vissen. Maar het doel is ook om mensen bewuster te maken. Ik wil dan ook tegen iedereen zeggen: neem je afval mee naar huis na een middag picknicken in het park of varen op het water.”

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]