Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Niet de vuile, maar de oranje was buiten gehangen: "Er hangen zelfs twee bh's bij"

13 juni 2021, 16.20 uur · Aangepast 13 juni 2021, 18.32 uur · Door Michael van der Putten

In de Lange Raamstraat in Haarlem hangen ze geen vuile, maar oranje was buiten. In de straat hangen hoog in de lucht oranje T-shirts, broeken, sokken en zelfs twee bh's. De kleding is ingezameld en met een speciale kleurstof oranje gewassen om de voetballers vanavond te steunen. Maar van wie de bh's zijn "blijft een geheim van de straat."

Foto: Oranje raamstraat Haarlem - Michael van der Putten

Een van de drijvende krachten achter de actie is Marleen Zwartkruis. Zij heeft haar buren opgeroepen om (oude) kleding af te staan. "Tien jaar geleden, tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, deden we dit voor de eerste keer. En nu vanwege corona en het niet buiten kunnen zitten doen we het weer. Zo is het toch, op een speciale manier, gezellig in de buurt."

Hofleverancier

Iemand die de meeste was heeft gegeven is 'hofleverancier' Truus (80): "Als je zo oud bent als ik heb je boven op zolder veel oude kleding liggen. Ik heb dat allemaal afgestaan." Gelukkig heeft ze wel nog wat bewaard voor volgend jaar, dan is het WK. "Ik heb zoveel was", lacht ze. "Maar dan zal ik wel minder kunnen leveren dan nu."

Tekst gaat door onder de video. 

Oranje raamstraat - NH Nieuws

Op de vraag of de bh's die prominent aan het begin en einde van de straat hangen van haar zijn zegt ze: "Nee die zijn niet van mij. Van wie ze wel zijn, ga ik niet zeggen. Dat is het geheim van deze straat."

De oranje straat trekt veel bekijks, een boel mensen turen omhoog en maken foto's. Zo ook Jolanda uit Noordwijkerhout. "Ik liep toevallig door deze straat en zag de oranje kleding hangen. Ik maak graag foto’s en daar past een foto van dit wasgoed perfect bij. Ik vind dit echt heel leuk gedaan."

Aandacht 

Marleen beaamt dat er veel aandacht is voor de straat. "Iedereen maakt wel een foto en er zijn heel wat posts op instagram. Echt heel leuk dat het zo wordt opgepakt."

Op de vraag of deze oranje zee van kleding de voetballers vanavond zullen steunen zegt Truus: "Maar natuurlijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat helpen. Wij gaan winnen."

NH Nieuws en Haarlem105 zoeken de mooiste oranje-gekleurde straat van de regio. Doe mee, en wie weet zie je je eigen straat terug op deze site of app. 

Traditioneel pakken veel Haarlemmers uit. Complete wijken worden omgetoverd tot oranje-bastions. Stuur een mail naar onze redactie via [email protected], met daarin een zelfgemaakte foto en de straatnaam. 

Niet alleen oranje straten zijn welkom, ook uitbundige uitingen voor andere landen zien we graag. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie