Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Hilversum-Oost moet een stuk groener, dit wijkcentrum laat zien hoe dat kan

16 november 2021, 19.31 uur · Aangepast 16 november 2021, 20.44 uur · Door Mark Arents

Als we alle Hilversummers over het dorp zouden verdelen, heeft elke persoon zo'n 50 vierkante meter aan groen tot zijn beschikking. Dat is een stuk minder dan het landelijke gemiddelde, namelijk zo'n 80 vierkante meter. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van De Groene Stad Challenge. Hilversum moet vergroenen, met name Hilversum-Oost. "Het is een en al stenen, paaltjes, auto's", aldus Ed Bakker van wijkcentrum De Geus. 

Hilversum-Oost moet vergroenen - NH Nieuws

Dat wijkcentrum, midden in Oost, heeft inmiddels zelf het goede voorbeeld gegeven. "Er lagen hier eerst alleen maar grijze tegels en dat zag er echt troosteloos uit. Dat is eruit gehaald en nu ligt er een nieuw soort bestrating dat water doorlatend is", vertelt Bakker vanuit de gloednieuwe voortuin. "In het voorjaar wordt dit heel mooi."

Vergroenen gaat namelijk veel verder dan alleen het aanleggen van grasvelden, zo kun je ook zien in de pas vernieuwde natuurspeeltuin 'de Blije Bij' waar ook een insectenhotel is gerealiseerd. Een coproductie tussen gemeente en buurtbewoners. "Houtchips op de grond, zodat het water weg kan", vertelt Lodewijk Hoekstra van de Groene Stad Challenge. "Gave speelmaterialen van hout, veel groen, bomen", en zo klinkt de loftrompet nog wel even door.

Data-analyse

Het team achter De Groene Stad Challenge, waar Hoekstra onderdeel van uitmaakt, heeft door middel van data-analyses en satellietbeelden de kwaliteit van groen in de gemeente binnen de bebouwde kom in kaart gebracht. Op basis daarvan gaat de gemeente Hilversum actief aan de slag om nog meer groen in de gemeente te realiseren. Bekijk hieronder hoe Hilversum uit de analyse komt.

Zo staat de plaats Hilversum er qua groen voor:

  • De bebouwde kom in Hilversum bestaat voor circa 26 procent uit bomen. Van de 89 plaatsen in Nederland die op dit moment zijn geanalyseerd, ligt het gemiddelde percentage op circa 16 procent. Hilversum doet het dus op dat gebied goed.
  • Het percentage struiken ligt op circa 5 procent. Het gemiddelde van de geanalyseerde plaatsen ligt op circa 5,5 procent.
  • De bebouwde kom bestaat voor circa 18 procent uit gras. Het gemiddelde van de geanalyseerde plaatsen ligt op 25 procent. Hier scoort Hilversum dus minder goed. Hilversum heeft een wat meer bosrijke omgeving. 
  • Het aantal vierkante meters openbaar groen per hoofd van de bevolking ligt in Hilversum op 50 m². Het gemiddelde van de andere geanalyseerde plaatsen ligt op ruim 80 m².

Lokale initiatieven als het plein bij De Geus, maar ook de speeltuin, zorgen al voor de nodige verandering. "Tussen al die woningen heb je nu een soort groene oase", aldus Hoekstra. "Helemaal super: er is zelfs een insectenhotel."

Op grote schaal heeft Hilversum genoeg kansen, concludeert de oud-tuinman van het programma Eigen Huis en Tuin. "Het Oosterspoorplein is een beetje een treurige bende. Een prachtige plek waar je in potentie heel veel met groen kan doen."

En ook Ed Bakker van wijkcentrum De Geus hoopt dat zijn omgeving langzaam wat groener wordt. "Ik hoop dat veel mensen hier langslopen en zeggen: zoals ze het bij De Geus hebben, zo wil ik het ook wel."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]