Ga naar Content

West-Friese Sinterklaasintochten gaan dit weekend vooralsnog door, alleen intocht Twisk is afgelast

Om reden dat het OMT 'lockdown-achtige maatregelen' adviseert, maakte NH Nieuws/WEEFF een rondje langs de gemeenten in West-Friesland, met de vraag of de Sinterklaasintochten dit weekend doorgaan. Na de persconferentie van vrijdagavond zou dat zomaar anders kunnen zijn. "De intochten gaan bij ongewijzigde coronamaatregelen gewoon door. We zullen de situatie in de gaten blijven houden", aldus woordvoerder Carolina Deelen van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. 

Pietjes bij de Sinterklaasintocht in Enkhuizen - Foto: Weeff / Peter Goedhart

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert om voor twee weken lang 'lockdown-achtige maatregelen' in te voeren. Ook zou het kabinet er goed aan doen om de zogeheten 2G-regel in te stellen, zo melden ingewijden vandaag aan meerdere media, waaronder de NOS

Het OMT stelt voor om gedurende deze periode onder meer de theaters en bioscopen te sluiten. Ook zouden evenementen geschrapt moeten worden. Daarnaast wordt er geadviseerd om de horeca eerder te sluiten en de maximale groepsgrootte aan te passen. Scholen mogen wel openblijven.

Om die reden maakte NH Nieuws/WEEFF een rondje langs de gemeenten, met de vraag of de geplande Sinterklaasintochten doorgaan. Zowel gemeente Hoorn als de SED-gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland) geven aan dat de intocht vooralsnog doorgaat, mochten de coronamaatregelen na vrijdagavond ongewijzigd blijven. Ook de gemeente Opmeer voorziet geen problemen. "Op dit moment is er geen aanleiding om de Sinterklaasintochten in de gemeente Opmeer te annuleren. De Sinterklaasintochten gaan door", geeft woordvoerder Karin van Baar aan. Ook de intocht in de gemeente Koggenland gaat onder de huidige maatregelen gewoon door. 

Intocht Twisk afgelast

Wegens een corona-uitbraak is de intocht in Twisk afgelast. De gemeente roept daarom op om gezond verstand te gebruiken en de maatregelen correct na te leven. "Denk om uw gezondheid en die van de ander, gebruik uw gezond verstand. Laten we er met z'n allen een mooi kinderfeest van maken", laat burgemeester Frank Streng weten. "Morgen horen wij tijdens de persconferentie welke maatregelingen rondom coronavirus gelden en welke gevolgen hieraan gekoppeld zijn voor de Sinterklaasintochten, dit weekend en het weekend daarop."

Lichten op groen

Bij Marieke Schooneman van Sinterklaascomité Enkhuizen staat de telefoon roodgloeiend sinds het OMT-advies vanmorgen uitlekte. Vanmiddag vond er nog een spoedoverleg met de burgemeester plaats, maar vooralsnog staan alle lichten gewoon op groen. 

Sinterklaascomité Enkhuizen reageert op OMT-advies - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]