Tien basisschoolleerlingen uit Zaanstad hadden vandaag een bijzondere dag: zij mochten een USB-stick met mini-documentaire aan burgmeester Jan Hamming geven. In de documentaire laten de kinderen hun verhalen en gedichten, gemaakt tijdens het 'hartenproject', horen.
Het hartenproject bestond uit meerdere onderdelen. Zo werden meerdere gebouwen verlicht met een hart. Onder andere De Zaangolf, Het Zaans Medisch Centrum, de Lassie fabriek en een Moskee in Poelenburg deden mee. Met de harten wilden de organisatoren verbinding en hoop creëren.
Eén van de oprichters is Bas Husslage, manager van de Zaanse Uitdaging, en kijkt tevreden terug op het project. "Er zijn in de samenleving enorme littekens geslagen door Corona. En daarom moet we voor elkaar zorgen. Help elkaar. Kook voor elkaar. Zorg voor verbinding. We moeten het met elkaar zien te rooien."
Denken en creatief
Naast de verlichte gebouwen, werden ook scholieren uit groep 7 en 8 aangespoord om iets met het onderwerp te doen. De 10-jarige Amani vond de opdracht erg leuk: "Gedichten heeft met denken en creatief zijn te maken en ik vind dat belangrijk op school."
De kinderen schreven verschillende gedichten en verhalen. Sharita leest in de korte documentaire het gedicht van klasgenoot Jasmine voor:
"De liefde is groot
Mijn hart is puur rood
zo rood als een radijs
hopelijk zitten wij ooit in Parijs
mijn hart klopt zo hard
hopelijk wordt het nooit zwart
hopelijk geef je mij ooit een roos
zo rood dat ik bloos
misschien heb je vlinders in je buik
en open dat een luik
in een brein dat je denkt
misschien zullen we ooit samenzijn."
De lessen werden gegeven door Jacob Passander: "Het is leuk om te zien, want kinderen hebben hun eigen beleving." De woordkunstenaar vindt het belangrijk dat mensen elkaar leren te begrijpen: "En dat we elkaar de ruimte geven om de manier te vinden om uit te drukken wat bij iedereen past. En woorden zijn daar uitermate geschikt voor."
'Bekertje van de burgemeester bewaard'
De USB-stick overhandigen vonden de kinderen in eerste instantie spannend, maar uiteindelijk 'viel de burgemeester wel mee'. Giovanni Masetti was aanwezig en vond de burgmeester zeer geïnteresseerd. Het was een bijzondere dag voor de kinderen: "Aan het einde gaf de burgemeester aan iedereen drinken, één van de kinderen heeft een bekertje bewaard."
Hieronder een kort stukje van de documentaire gemaakt door André Penner, die overhandigd is aan burgemeester Jan Hamming:
Amani draagt aan de klas haar gedicht voor - André Penner
💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/zaanstreek-waterland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]