Ga naar Content

Vaccinatiegraad per wijk: Meerwijk laagst, Houtvaartkwartier hoogst

De vaccinatiegraad loopt in drie Haarlemse wijken nog stevig achter bij de rest van de stad. Het gaat om Meerwijk, Boerhaavewijk en de Europawijk. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de GGD.

De vaccinatiebus stond gisteren op de Bolwerken - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Het aantal volledig gevaccineerden (15 jaar en ouder) ligt in deze buurten rond de 60 procent. Dat is fors lager dan het landelijke vaccinatiecijfer: van alle Nederlanders heeft inmiddels 81 procent beide prikken gehad.

Overigens wordt dit landelijk gemiddelde in geen van de Haarlemse wijken gehaald. In het Houtvaartkwartier is 79 procent gevaccineerd, iets meer dan in het Te Zaanenkwartier (78 procent).

Tekst loopt door onder de kaart. Klik op een wijk om de cijfers te bekijken.

In kaart: vaccinatiegraad per wijk

De GGD Kennemerland probeert het vaccinatiecijfer op te krikken door 'de wijk' in te gaan. Met een bus rijden medewerkers van wijk naar wijk. Wie wil, kan zich zonder afspraak laten vaccineren. 

Zo stond de prikbus gisteren op de Bolwerken (foto boven) in het centrum (70 procent vaccinatiegraad). Hier stond enige tijd een lange rij met mensen die een vaccinatie kwamen halen. Mogelijk heeft dit te maken met de strengere coronaregels die morgen ingaan. Op veel plekken - zoals terrassen, sportclubs en musea - is vanaf dan een vaccinatiebewijs of negatieve test verplicht. Op dinsdag staat de bus in Schalkwijk en daar zijn volgens de GGD de inloopcijfers altijd goed.

De GGD laat weten op dinsdag een piek te hebben gezien in het aantal mensen dat langskwam voor een vaccinatie, maar die was op woensdag alweer grotendeels verdwenen. 

De vaccinatiecijfers komen uit het zogenoemde CIMS-systeem van de GGD. Hierin staat alleen de data van gevaccineerden die toestemming hebben gegeven voor centrale registratie. De cijfers kunnen dus iets verschillen van de werkelijke aantallen. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie