Start van hoofdcontent

Amstelland

NL
V

OM eist 20 jaar cel voor betrokkenheid bij liquidatie bij sportschool Amstelveen

3 november 2021, 15.30 uur · Door AAN! Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 20 jaar cel geëist tegen de inmiddels 19-jarige verdachte van de moord op Rachid Kotar, gepleegd op de parkeerplaats van de sportschool aan de Escapade. Kotar werd daar in december 2019 geliquideerd, terwijl zijn 5-jarige zoontje op de achterbank van de auto zat.

AAN!

Volgens het OM zou de jongen twee jaar geleden voorverkenningen hebben gedaan voor de liquidatie. Daarnaast zou hij ook nog de auto hebben gereden waarin de twee schutters zaten. De vluchtauto werd daarna ook nog in brand gestoken op de Buitensingel in Duivendrecht.

Omdat de verdachte op het moment van de liquidatie minderjarig was, vond de zitting vandaag plaats achter gesloten deuren bij de kinderrechter.

"Een schoolvoorbeeld van verhardende en niets ontziende criminaliteit", aldus de officier van justitie. De verdachte zou zich hebben gemeld bij de politie, nadat hij beelden van zichzelf had gezien in het programma Opsporing Verzocht. 

Brandwonden en DNA

Het OM heeft aanwijzingen dat de jongen de bus heeft bestuurd die werd gebruikt bij de liquidatie. De bus werd na de vlucht in brand gestoken.

De toen 17-jarige jongen ging vlak na het incident naar het ziekenhuis om daar behandeld te worden aan opgelopen brandwonden in zijn hals, gezicht en hand. In de buurt van het uitgebrande busje werden ook nog een jas, handschoenen en een trainingsbroek gevonden. De mouwen van de jas bleken verschroeid te zijn en ook werd DNA gevonden van de verdachte op deze kledingstukken.

Peilbaken

Het OM gaat ervan uit dat de 19-jarige niet zelf geschoten heeft, maar wel actief heeft bijgedragen in de liquidatie. Daarom staat hij terecht als medepleger.

Drie andere verdachten, van 21, 24 en 27 jaar oud, zijn nog in afwachting van de behandeling van hun zaak. Het OM verdenkt twee van hen ervan daadwerkelijk geschoten te hebben. De 24-jarige verdachte wordt er alleen van verdacht een peilbaken onder de auto te hebben geplakt en die vlak voor de moord weer te hebben weggehaald.

"Het gaat hier om een zorgvuldig voorbereide en professioneel uitgevoerde moord die gepaard ging met bijzonder veel geweld, waarbij verdachte op verschillende momenten in de voorbereiding, de uitvoering en de nasleep een cruciale rol heeft gespeeld. Een volwassen feit op volwassen manier uitgevoerd”, zei de officier van justitie tijdens de zitting.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]