Ga naar Content

Veel overeenkomsten, maar na vierde autobrand nog geen vermoeden van serie-brandstichting

Is er een pyromaan bezig? Zijn dit gerichte aanslagen op één persoon of staan de vier autobranden in twee maanden tijd in Heerhugowaard los van elkaar? Deze vragen zijn het gesprek van dag, nadat vannacht opnieuw een rij auto's uitbrandde. De politie onderzoekt alles, maar veel vertrouwen dat de daders worden gepakt is er niet.

Het is al de vierde keer dat auto's uitbranden in Heerhugowaard - Foto: NH Nieuws / Inter Visual Studio

"Oh nee, niet wéér? En weer zo vlak bij? Wat verschrikkelijk." Zo reageert buurtbewoner Henny (gefingeerde naam) toen ze hoorde van de nieuwe, grote fik aan de Windmolen, hemelsbreed een paar honderd meter van haar huis aan het Burgplantsoen, waar een maand geleden vijf auto's afbrandden. 

Twee auto's van zelfde eigenaar

Hoewel politieonderzoek dit nog officieel moet uitwijzen, lijkt het sterk er op dat de brand vannacht op twee plekken is aangestoken en wel onder twee auto's (die meters van elkaar afstaan) die van dezelfde eigenaar zijn. Hij wilde zelf niet reageren tegen NH Nieuws, maar zou hebben gezegd geen ruzie te hebben met iemand.

Ook wat betreft eerdere autobranden in de afgelopen twee maanden in Heerhugowaard is het nog niet duidelijk wie er achter zit of waarom. 

Op de kaart hieronder zie je de (gemelde) autobranden van afgelopen twee maanden. Eerst twee keer aan het Burgplantsoen, toen aan de Oberonlaan en vannacht aan de Windmolen

Foto: NH Nieuws

Het zorgt voor angst bij omwonenden, zoals hieronder te horen in een reportage van vandaag. Maar dit geldt ook voor Henny. Ze is nog maar net bekomen van alle schrik, heeft inmiddels een nieuwe auto en de brand 'verwerkt', maar eventjes komt alles weer terug.

Waardse buurt geschokt na autobranden: "Wat voor zieke mensen zijn dit?" - NH Nieuws

In de nacht van 25 op 26 september klinken luide knallen: of het vuurwerk is of exploderende banden is niet dan nog niet helemaal duidelijk, maar als Henny buitenkomt blijkt er een rij auto's in brand te staan. Ook in dit geval staan de fikkende auto's ver uit elkaar: er staat zelfs een bosje tussen. 

Iemand heeft, dit blijkt inmiddels ook uit forensisch onderzoek, op twee verschillende pekken brand gesticht. Jongeren uit de buurt verklaren dat ze mensen hebben zien wegrennen en één buurman heeft toevallig een camera op een stukje gericht, maar het levert niets op. 

"Ik moet er niet aan denken dat het nog een keer gebeurt"

Gedupeerde Henny

Een week later, Henny brengt de nacht dan toevallig ergens anders door, brandt weer een auto uit, een blok verderop. Wéér twee weken later is het raak aan de Oberonlaan, aan de andere kant van Heerhugowaard. Rond 5.00 uur brandt een voertuig uit

"Moet dit niet een keer worden behandeld in Opsporing Verzocht? Misschien helpt dat? Ik moet er niet aan denken dat het nog een keer gebeurt", zegt Henny.

Een omwonende vandaag acht de kans klein dat er iemand wordt gepakt voor deze branden. "Ze gaan vast vrijuit." En ook de politie benadrukt de moeilijkheid van het zoeken naar sporen bij een brand. "Eerst dus de vlammen, die belangrijke sporen wegbranden, en dan komt de brandweer met heel veel water en spuit alles weg."

Het kan dan ook nog wel een paar weken duren voor er uitsluitsel komt over de brand. In de werkwijze, twee keer op twee plekken brandstichting, ziet de politie ook niet per se als een aanwijzing voor dezelfde dader. 

Gemeente kan 'zorgen' voorstellen 

"Op dit moment zien wij niets dat doet vermoeden dat er een verband is tussen alle branden", zegt een politiewoordvoerder. Ook de gemeente laat aan NH Nieuws weten dat er geen aanleiding is om te denken dat er een serie-brandstichter bezig is: zij staan in nauw contact met de politie. 

"Wij kunnen ons wel goed voorstellen dat inwoners die zo’n autobrand van dichtbij hebben gezien of om wiens auto het gaat zich zorgen maken." Burgemeester Bert Blase gaat komende week op bezoek in de buurt waar vannacht de auto's afbrandden. Mensen die iets hebben gezien of bruikbare camerabeelden hebben wordt gevraagd om zich te melden bij de politie

Heb jij tips over de branden in Heerhugowaard? Mail dan naar [email protected].

Lees ook