Ga naar Content

Rokende orang-oetans en dweilende bonobo's: dierverzorger schreef boek over Artis

Dierverzorger Job van Tol dook voor zijn boek 'De Oppasser', in de geschiedenis van Artis en die van zijn voorgangers. "Ik heb een bijzonder tijdsbeeld van mijn eigen werk ontdekt. Bijvoorbeeld rokende orang-oetans en koffie malende bonobo's", vertelt Job op NH Radio.

Job van Tol - Foto: Ronald van Weeren

In die begintijd van Artis, eind 19e eeuw, toen de dierverzorgers nog oppassers werden genoemd, kwamen de dieren nog rechtstreeks uit het wild, vertelt Job. Ze werden verkocht door avontuurlijke handelaren of kwamen in de dierentuin terecht als relatiegeschenk van exotische staatshoofden.

In die tijd was een dierentuin zoals Artis, ook een venster op de wereld. "Tegenwoordig leren kinderen via internet of boeken hoe de wereld eruitziet", licht Job toe, terwijl je vroeger in Artis Herman en Betsy ging bekijken, de eerste nijlpaarden op het Europese vasteland.

Collegiale apen

De oppassers hadden in die begintijd geen idee hoe ze moesten omgaan met de dieren waar ze voor zorgden, zegt Job. Zo kon het gebeuren dat de bonobo Mafuka en hoofd-oppasser Wilhelmus Hendrikus Houtman zo vertrouwd met elkaar raakten, dat ze als collega's waren. "Hij maalde koffieboontjes, dweilde de vloer en haalde de lunch van Houtman op, als mevrouw Houtman die bij de poort van de dierentuin kwam brengen voor haar man", vertelt Job.

Tekst gaat verder onder de video.

Job van Tol vertelt over zijn boek 'De oppasser' in Lunchroom bij NH Radoi - NH Nieuws

Dat zou nu nooit meer kunnen gebeuren. Dierentuinen hebben nu veel meer kennis over hoe de dieren in het wild leven en wat ze nodig hebben, vertelt Job. Maar het was volgens hem niet gek dat Mafuka de aandacht van Houtman zocht. Dieren zaten vaak in hun eentje opgesloten en apen zijn sociale primaten. "Die gaan op zoek naar een andere sociale primaat", licht Job toe.

Wil je het hele verhaal van Job van Tol horen? Dat kan in de Lunchroom-podcast, die vind je hier en in de NH Nieuws-app.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.