Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Dopingschorsing Onana bijna voorbij: doelman traint mee met Ajax 1

28 oktober 2021, 14.42 uur · Aangepast 28 oktober 2021, 23.00 uur · Door Stephan Brandhorst

Andre Onana staat vandaag voor het eerst weer op het trainingsveld van Ajax 1. De 25-jarige doelman mocht zijn trainingsactiviteiten na zijn dopingschorsing al sinds september hervatten, maar trainde sindsdien bij Jong Ajax.

Ajax-keeper Andre Onana - Pro Shots / Jasper Ruhe

De Kameroener werd in februari voor een jaar geschorst vanwege het gebruik van het verboden middel Furosemide. In hoger beroep werd de schorsing ingekort tot negen maanden. De schorsing eindigt formeel op 4 november. Dat betekent dat Onana vanaf dat moment weer wedstrijden mag spelen. Volgens de uitspraak van sporttribunaal CAS mocht Onana twee maanden eerder zijn trainingsactiviteiten hervatten.

Keepersarmoede

Op dit moment zit Ajax dus weer iets ruimer in de keepers. De afgelopen weken verdedigde Remko Pasveer het doel, nadat bekend werd dat Maarten Stekelenburg de rest van het seizoen uit de roulatie is.

Hoewel Onana pas vanaf 4 november weer wedstrijden mag gaan spelen, heeft trainer Erik ten Hag alvast iets meer lucht. "Andre is een fantastische keeper die veel voor Ajax heeft betekend en hij is fit", zegt Ten Hag op de website van Ajax.

"Vanaf begin september mag hij weer bij Ajax trainen en dat doet hij elke dag vol overgave vervolgt Ter Hag. "Voor Ajax is het belangrijk dat wij een brede en goede selectie tot onze beschikking hebben, daarin is plaats voor Andre. Dus vanaf vandaag meldt hij zich weer op het trainingsveld bij de A-selectie."

Exit Onana

Aanvankelijk leek Onana op weg naar de uitgang. Toen de doelman zijn contract bij Ajax niet wilde verlengen, leek zijn rol in het eerste uitgespeeld. Er gingen zelfs geluiden rond dat hij al mondeling akkoord was met Internazionale.  "Voor ons stond vast dat Andre afgelopen zomer een transfer zou maken", zegt technisch directeur Marc Overmars. "Dat is niet gebeurd en dus staat hij nog bij ons onder contract".

Overmars haalde onlangs nog hard uit naar Onana en stelde dat contractverlenging geen optie meer is. "Mijn standpunt over zijn situatie was helder, maar daarna kwam het nieuws dat Maarten Stekelenburg de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Het belang van Ajax staat voorop en zo bezien is het goed dat hij zich weer bij het eerste elftal meldt."

Ten Hag liet weten hem graag te gebruiken zo lang hij bij Ajax onder contract staat.

Ajax speelt komende zaterdag uit tegen Heracles Almelo (aftrap 18.45 uur). Tegen Go Ahead Eagles, op 7 november, mag Onana voor het eerst weer deel uitmaken van de wedstrijdselectie.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de uitzending op NH Radio
  • De talkshow 'De Aftrap' is iedere vrijdag te zien om 18.15 uur, 20.15 uur en 22.15

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]