Ga naar Content

Zanger van The Shavers na inzamelingsactie éindelijk weer thuis: "Hij is dolgelukkig"

Euforisch: zo voelde de familie van Hans Boomsma uit Heerhugowaard zich toen hij eindelijk in zijn eigen bedje lag. Lang leek er op korte termijn geen thuiszorg voor de muzikant beschikbaar te zijn, maar dankzij talloze donaties is dat nu toch gelukt. "Een collega-muzikant heeft een genereuze donatie gedaan, echt absurd!"

Foto: Martijn Boomsma

Na het artikel dat NH Nieuws een ruime week geleden over de situatie van Hans schreef, is het allemaal ‘in een sneltreinvaart gegaan’. In een week tijd is er 23.000 euro opgehaald. "Dinsdag dachten we: ‘Het is een grote sprong, maar we gaan het gewoon doen.’ Twee dagen later was Hans thuis", vertelt zoon Martijn Boomsma. 

Hij laat een foto zien, waarop zijn stiefmoeder Annemiek en vader Hans te zien zijn. Hans ligt met een brede glimlach op bed. "Hij is er stil van", weet Martijn, "en vooral dol- en dolgelukkig. De eerste paar dagen waren euforisch, nu is hij weer meer de patiënt."

Eén groot avontuur

Annemiek kan het eigenlijk nog niet helemaal beseffen dat het gelukt is. "We zijn gewoon héél erg blij dat hij thuis is." Alleen is nu het grote werk eigenlijk pas begonnen. "Het is heel hectisch allemaal; het is allemaal zoeken en wennen aan het dagritme. Het is geweldig dat het is gelukt en verder is het een groot avontuur nu."

Hans lag de afgelopen weken in een revalidatiecentrum, maar was uitgerevalideerd. Het liefste wilde hij naar huis gaan, maar nergens was er thuiszorg te vinden. Nergens was capaciteit en de wachtlijsten duurden maanden. Daarom gaat zijn familie het zelf regelen: zelf de mensen verzamelen die voor Hans willen en kunnen zorgen.

Hans Boomsma en zijn vrouw Annemiek Ruiter - Foto: Truus Ruiter

Dat er zóveel mensen geld voor hem hebben achtergelaten, kan Hans eigenlijk niet bevatten. "Dat had hij zeker niet verwacht, ik ook niet trouwens", zegt Martijn. Als zanger van The Shavers heeft Hans in de loop der tijd een flinke schare fans verzameld, blijkt nu. "Mijn vader heeft blijkbaar heel veel impact gemaakt in het leven van mensen. Het is mooi om te zien dat dat dan op een bepaalde manier terugkomt, dat ze hem nu willen helpen."

'Absurde donatie'

"Het verbaast me wel", geeft hij toe. "Als zoon kijk je natuurlijk anders naar je vaders band dan de fans. Ik vind het leuk wat hij doet, maar wordt nu wel met m’n neus op de feiten gedrukt over hoe groot die band was en hoeveel mensen van die muziek hielden. Twee jaar geleden speelde hij Paradiso nog vol, met 2.000 verkochte kaarten. Terwijl ze toen al een jaar of tien niet gespeeld hadden. Zolang blijft dat dus. Met héle trouwe fans. Ik vind het echt hartverwarmend."

Bijna 300 mensen hebben geld gedoneerd en een oud-collega-muzikant van Hans gaf een genereuze gift. "Absurd", zegt Martijn. "Hij wil anoniem blijven, maar wij weten wel wie het is. Hij was in eerste instantie benaderd of hij zou willen optreden op een benefietconcert voor Hans, maar daar had hij geen tijd voor. Dit geld had hij toevallig en wilde hij graag doneren."

De tattoo-actie voor Hans - Foto: Martijn Boomsma

Volgende week zondag komt er mogelijk nog meer geld bij: dan vindt er een tattoo-actie plaats in Haarlem. "Mijn vader zit van top tot teen onder de tattoos", legt Martijn uit. "Het is een manier voor hem om met zijn reuma om te gaan: bij het zetten van een tattoo is hij de baas over de pijn, in tegenstelling tot bij de reuma."

Ook de littekens van operaties zijn versierd met tattoos. "Deze tatoeërder heeft een slangetje bij hem gezet en gaat op zondag 7 november diezelfde slang bij mensen zetten. De opbrengsten gaan naar de campagne, dat is fantastisch toch!"

In het 'nu' leven

Martijn schudt zijn hoofd van ongeloof. Naast de vele donaties, hebben zich ook veel mensen aangemeld om te helpen met de zorg voor zijn vader. "Veel verzorgers en zzp’ers, maar ook mensen die werken bij een zorginstelling en op hun vrije dag willen langskomen. We zijn nu bezig met het samenstellen van een eigen team van verzorgers en afgelopen vrijdag hadden we de eerste verzorgers van een particulier bureau in huis dat we door de donaties kunnen betalen."

Hoe het nu verder gaat, is nog onduidelijk. "We zijn nu de acute zorg aan het regelen en daarna kijken we naar de komende maanden. Hans zit nog vol ideeën voor kunstwerken en we willen nog kijken naar gespecialiseerde krachttraining of een fysiotherapie die het niet heeft opgegeven. Lang vooruit kijken we nu nog niet, daar zijn we nog niet mee bezig. We leven in het nu."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]