Ga naar Content

Geen thuiszorg beschikbaar voor revaliderende 'Shaver' Hans, familie start inzameling

Ze maken zich flink zorgen, de familie van muzikant en Heerhugowaarder Hans Boomsma. Volgende maand is hij uitgerevalideerd in Schagen en het liefste zou hij naar huis gaan, maar er is nérgens thuiszorg te vinden. In de hoop hem toch naar huis te kunnen halen, is zijn familie een inzamelingsactie gestart. 

Hans Boomsma en zijn vrouw Annemiek Ruiter - Foto: Truus Ruiter

Al meer dan 8.000 euro is ingezameld, maar het uiteindelijke doel staat op 20.000 euro. Een flink bedrag, maar dat is ook meer dan nodig, legt zoon Martijn Boomsma uit. "Die inzamelingsactie was ook niet onze eerste keuze. Het liefste wilden we dat de zorg gewoon via de thuiszorg zou lopen, maar daar is geen capaciteit voor en de wachtlijsten zijn máándenlang. En dan bestaat de kans dat hij ergens anders verderop in het land terechtkomt..."

Hele week verzorging nodig

Zijn vader - voor sommigen beter bekend als Johannes de Boom van The Shavers - heeft indicatie zes gekregen, wat inhoudt dat hij zeven dagen per week zorg nodig heeft. "Hij kan niet meer zitten, niet meer naar de wc, niet meer zelf uit bed..." Het huis in Heerhugowaard is al aangepast - Hans is immers al 40 jaar reumapatiënt - maar hij heeft nu 24-uurs zorg nodig. 

Het ziekenhuisbed en benodigde lift staan al in huis - Foto: Martijn Boomsma

"Het is heel triest", zegt zijn vrouw Annemiek Ruiter. "De fysiotherapie heeft geen zin meer en hij ligt daar helemaal niet op z'n plek. Hij wil gewoon naar huis, maar dat gaat dus niet. Er is gewoon niemand die ons dagelijks kan helpen met verzorging. De thuiszorg werkt zich een slag in de rondte en het ligt ook zeker niet aan hen, maar dit is gewoon dieptriest."

Want Annemiek realiseert zich heel goed dat haar man niet de enige is die tegen dit probleem aanloopt. "Ik word er gewoon verdrietig van", zegt ze. "Bij ons komt het wel goed, dat geloof ik ook. Het kost heel veel tijd en energie, maar wij moeten 'gewoon' geduld hebben. Er zijn zoveel mensen die niet ons netwerk hebben; ga er dan maar eens voor staan. Ik vind het zó erg!" Ze schudt nog eens haar hoofd. "Dit is echt mijn schreeuw om hulp en aandacht voor dit soort situaties, dit kán niet!"

Zoektocht naar verzorgers

Zonder verzorging kan Hans niet naar huis, maar een goed alternatief is er niet. "Voor het verpleeghuis is ook een wachtlijst. En hij wil het liefste naar huis; naar zijn creatieve nestje en zijn vrouw, en die wens willen we uitvoeren." 

Daarmee ontstond het plan om het dan maar zelf te doen: zelf mensen te verzamelen die voor Hans willen en kunnen zorgen. "Daarom zijn we die inzamelingsactie gestart. Enerzijds voor de overbrugging naar het persoonsgebonden budget (pgb) en anderzijds om verzorgers te vinden; keigoede, lieve verzorgers - gediplomeerd of met aanleg. Mensen die onderdeel van een team willen worden en er op die manier voor willen zorgen dat Hans naar huis kan komen." Met het ingezamelde geld worden de verzorgers betaald en worden de kosten - die veel hoger liggen dan het pgb - gedekt. 

Hans en zijn kunst - Foto: Martijn Boomsma

Door het coronavirus zijn veel operaties in de afgelopen anderhalf jaar uitgesteld, die nu worden ingehaald. "Dat zorgt voor een enorme druk op de thuiszorg", legt Martijn uit. "Ze kunnen hier maximaal één à twee dagen zorg leveren, maar dat is bij lange na niet genoeg."

"Ik heb gedacht: 'Ik ga het zelf wel doen.'", vertelt Annemiek, "maar ja, hoe dan? Ik heb nu met mijn werk kunnen regelen dat ik me op Hans kan focussen, maar dat is geen houdbare situatie. Er moet een structurele oplossing komen."

Reuma eist tol

Al zo'n drie maanden ligt Hans in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Annemiek mist hem. "Bijna 36 jaar zijn we samen, we zijn nog nooit zolang uit elkaar geweest. Ik vind het verschrikkelijk dat het al zolang duurt."

De jarenlange reuma eist duidelijk zijn tol. "Hij hoort thuis tussen zijn kunst", zegt Martijn. "En misschien gaat het uiteindelijk toch niet thuis, maar dan hebben we het in ieder geval geprobeerd."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]