Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: Een rondvlucht met de Dakota DC-3 vanaf Schiphol

De Dakota DC-3 is weer volop in bedrijf. Het voormalige regeringstoestel uit 1944 is inmiddels al meer dan twintig jaar in bezit van de Dutch Dakota Association (DDA). Tussen april en oktober worden er rondvluchten aangeboden voor liefhebbers van de historische luchtvaart. Dus nog even en dan wordt de DC-3 weer voor een half jaar opgesloten in een hangaar op Schiphol-Oost. NH Airtime pakte een van de laatste rondvluchten van het jaar mee.

Niet alleen passagiers genieten van de korte rondvluchten met de Dakota, ook de vrijwilligers van de DDA zijn blij dat er weer mee gevlogen kan worden. Vorig jaar mochten er vanwege corona geen passagiers aan boord. Het vliegtuig stond daarom een jaar lang opgeslagen in een schuur op vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant.

In maart keerde de DC-3 terug op Schiphol. Voor de vrijwilligers van de DDA en fans van het toestel extra bijzonder: de Dakota moest namelijk in 2016 vanwege ruimtegebrek verhuizen naar Lelystad Airport. Het bedrijf Jetsupport op Schiphol-Oost bood uitkomst, met een plekje voor de DC-3 in hun hangaar. Met de landing op 28 maart sloot de DDA een jaar corona-ellende af en vierde het de terugkomst op Schiphol.

Zandvoort

De Dakota kon niet meteen worden ingezet voor het vliegseizoen dat normaal gesproken in april start. Er volgde eerst een maandenlange onderhoudsbeurt. Eind augustus was het toestel weer gereed voor rondvluchten met passagiers, met een hoogtepunt op 5 september toen het boven de Grand Prix van Zandvoort mocht vliegen.

De laatste vlucht de Dakota DC-3 van 2021 is op zondag 31 oktober.

Op het Youtube-kanaal van NH Airtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt ook iedere eerste en derde dinsdag van de maand op het televisiekanaal van NH uitgezonden, om 17.50 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).