Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Gevaarlijkste kruispunt van Amsterdam voor vier weken afgesloten: "Hopelijk wordt het veiliger"

11 oktober 2021, 15.00 uur · Aangepast 11 oktober 2021, 16.22 uur · Door Tjeerd Kleijn

De kruising van de Stadhouderskade met de Ferdinand Bolstraat is sinds vanmorgen afgesloten. Het drukke kruispunt wordt opnieuw heringericht om het veiliger te maken en fietsers meer ruimte te bieden. De gemeente verwacht dat het kruispunt vier weken lang afgesloten zal zijn. 

Fietsers die vanuit de Ferdinand Bolstraat naar de Weteringschans moeten, zullen voorlopig even moeten afstappen. Veel fietsers hebben er alle begrip voor, maar bij een enkeling zorgt het voor ergernis: "Ik woon ietsje verderop en daar zijn ze ook al jaren bezig, en nu is dit alweer aan de gang. Het is vooral heel oncomfortabel. Van twee kanten moeten fietsers auto's omrijden. Maar goed, ik weet niet of logistiek het grootste talent is van de gemeente Amsterdam," vertelt een voorbijganger.

Een andere voorbijganger ziet het voordeel er wel van in. "Eigenlijk scheelt het helemaal geen tijd. Normaal moeten we wachten voor het stoplicht en nu moeten we heel even afstappen en dan kunnen we weer door. Eigenlijk zijn we wel blij dat alle auto's even weg zijn. Het is een gevaarlijk stuk op de route naar de school van mijn kinderen, hopelijk wordt het veiliger," vertelt hij. 

Bestemmingsverkeer richting het centrum wordt omgeleid via het Westeinde, de Weteringschans en de Museumbrug. Het verkeer dat in de richting van de Pijp rijdt, wordt omgeleid via de Wibautstraat, de President Kennedylaan en de Hobbemakade.

Het kruispunt is volgens omgevingsmanager Marieke Nonhebel een van de gevaarlijkste blackspots van de stad. Van 2017 tot en met 2019 vonden hier negen ongevallen plaats, waarvan één met dodelijke afloop.  De huidige werkzaamheden moeten er voor zorgen dat de fietsers meer ruimte krijgen. Nonhebel: "Het fietspad op de Stadhouderskade wordt een stuk breder en er komt een grote opstelruimte op de kruising voor fietsers. De fietsers moeten ook een stukje verder wachten dan de auto's zodat als zij groen krijgen, ze al een stukje rijden voordat de auto's voorbij komen."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]