Ga naar Content

Nooit meer dikke plassen op het schoolplein: basisschool is 'regenklaar'

De Larense Montessorischool kan met droge voeten de toekomst tegemoet treden. Het oude schoolgebouw- en plein zijn grondig aangepakt om het 'regenklaar' te maken. "Dat betekent dat er geen plassen meer op het plein liggen", legt Castor uit groep 7 simpel uit.

Larense school is regenklaar - NH Nieuws

De gemeente Laren probeert aan alle kanten iets te doen om wateroverlast in het dorp tegen te gaan. "Laren ligt in een dal, dus we hebben sneller kans op overlast", legt wethouder Peter Calis aan de kinderen uit. 

Daar weten ze op de Montessorischool alles van. Midden op het schoolplein is er namelijk een diepe kuil die dient als een soort auditorium. In die kuil zit ook de deur naar een leslokaal. "Daar overstroomde het heel vaak", vertelt gymleraar Floris Millenaar. "Dan moesten we met bezems alles droog zien te krijgen."

Riolering

Dat is nu als het goed is verleden tijd, want midden in de kuil zit een nieuwe put, die onder de grond niet naar het riool leidt, maar naar een nieuw systeem. "Eigenlijk zijn het tonnen die diep in de grond ervoor zorgen dat het water geleidelijk door de bodem kan worden opgenomen", weten Sigrun en Maud uit groep 7/8 goed te vertellen.

Daardoor slaat het project twee vliegen in een klap. De gemeente wil namelijk dat huishoudens en bedrijven afgekoppeld worden van het riool dat vaak overbelast is in het dorp. Daarnaast heeft de school een veel beter afwateringssysteem en dus minder kans op wateroverlast.

Voetbalveldje

Voor gymleraar Floris is de kers op de taart wel het nieuwe voetbalveldje, met een dubbele functie: "We kunnen er lekker op spelen, maar het veldje ligt ook zo dat het meeste regenwater die kant op stroomt. Onder het veldje ligt gestolde lava waardoor het water heel snel in het kunstgras zakt." Om vervolgens opgevangen te worden in een reservoir dat weer gebruikt wordt om sommige wc's in school door te spoelen.

De school loopt met het moderne plein wat voor op de rest van het dorp. De gemeente wil in 2025 dat het hele dorp 'regenklaar' is, om zwaardere regenperiodes beter te kunnen bestrijden.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]