Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Wijk blij met zicht op eigen warmtenetwerk nu gasprijzen exploderen

8 oktober 2021, 20.29 uur · Door Geja Sikma & Marieke Pijlman

De grootste hobbel in de weg naar een eigen warmtenetwerk in het Ramplaankwartier is genomen. De gemeenteraad van Haarlem heeft gisteravond ingestemd om garant te staan voor de financiering van 7 miljoen euro en dat betekent dat het project een stap dichterbij is. Initiatiefnemer Eelco Fortuijn denkt dat er genoeg inwoners mee willen doen. "Als deze aardgasprijzen zo blijven, dan hebben we zeker genoeg animo."

Foto: NH Nieuws

Eelco Fortuijn is samen met een aantal andere buurtbewoners met hun eigen WijkEnergie Bedrijf al vier jaar bezig om het project van de grond te krijgen. Hij is dan ook enorm blij met de steun vanuit de gemeente. "Dit voelt als een feestmoment. Na vier jaar ploeteren en schaven. Bedankt gemeente voor de dappere geste."

Warmtenetwerk

Het is de bedoeling dat er zomers gezamenlijk warmte wordt opgeslagen via speciale zonneboilers dat in de winter gebruikt kan worden om de huizen mee te verwarmen. Als het doorgaat wordt het dus een lokaal warmtenetwerk van de wijk zelf. 

Tekst gaat verder onder de video

Warmtenetwerk voor ramplaankwartier haarlem - NH Nieuws

Politieke steun

Bijna alle politieke partijen zijn enthousiast over het plan, zo bleek gisteravond tijdens de commissievergadering. Gertjan Hulster van de Actiepartij is zelfs een beetje jaloers dat hij niet zelf in deze wijk woont. Melissa Oosterbroek van GroenLinks is helemaal lyrisch. Ze hoopt dat het voorbeeld van het Ramplaankwartier snel gevolgd wordt in andere Haarlemse wijken. "Met een heel klein beetje risico voor de gemeente, maar het levert zoveel op. Wij zijn blij dat we zo'n wijk hebben."

Alleen Hart voor Haarlem liet zich kritisch uit in het debat. Raadslid Diederik Mohr vindt het risico voor de gemeente te groot. "Kan de wethouder uitsluiten dat we op enig moment in het traject 7 miljoen euro verliezen?" Aangezien wethouder Robbert Berkhout dat niet kan, vindt Mohr het risco veel te groot.

Je bent een dief van je portemonnee als je niet meedoet met deze aardgasprijzen

Eelco Fortuijn

Met de garantstelling van de gemeente kan Eelco Fortuijn nu verder met het traject voor de aanleg van het warmtenet. Zo gaat hij aan de slag met de aanvraag voor een subsidie, de aanbesteding van het project en daarna moet hij genoeg bewoners aan boord zien te krijgen. Maar daar zit hij niet zo over in. "Als deze aardgasprijzen zo blijven, dan ben je echt een dief van je portemonnee als je niet meedoet. Ik gok dat er 400 woningen meedoen in de eerste batch."

Voor meer informatie kunnen bewoners zaterdag terecht bij Fortuijn die bij de lokale supermarkt aan de Ramplaan meer uitleg kan geven over het warmtenet. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]