Ga naar Content

Van Gaal waakzaam voor Letland: "Geen goede herinneringen aan Riga"

Het Nederlands elftal en bondscoach Louis van Gaal bereiden zich in Riga voor op het  WK-kwalificatieduel tegen Letland van morgenavond. De 70-jarige bondscoach herinnert zich meerdere zware wedstrijden in het Oost-Europese land. "Ik heb hier in Letland een niet al te beste staat van dienst", aldus Van Gaal.

Bondscoach Louis van Gaal tijdens de training van Oranje in Riga - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

Van Gaal doelt daarmee voornamelijk op de zwaarbevochten 0-1 overwinning die hij in de Champions League als toenmalig trainer van FC Barcelona boekte op Skonto Riga. "In landen zoals Estland en Letland ging het vaak niet goed met mijn teams. We wonnen wel altijd, maar het waren vaak zware wedstrijden. Zulke tegenstanders komen dan drie keer over de middenlijn en weten dan ook nog eens te scoren. Laten we hopen dat het dit keer beter gaat", aldus Van Gaal. 

Geen ideale omstandigheden

De bondscoach vindt het daarom wenselijk dat zijn selectie zo veel mogelijk went aan de omstandigheden in de Letse hoofdstad. "Hier spelen is toch anders dan in Camp Nou of bij Liverpool. Het is moeilijker om in deze omstandigheden en ambiance de spelers te motiveren. De spelers kunnen sneller de gedachte gaan vormen dat de tegenstander daarom ook niet goed is. Dat is ook de reden dat we nu op hetzelfde tijdstip trainen als de wedstrijd van morgen. De spelers kunnen zich dan hopelijk beter inleven en beter motiveren." 

"Noa Lang is een creatieve speler en die hebben we misschien wel nodig tegen dit soort tegenstanders"

Bondscoach Louis van Gaal

Over de opstelling liet Van Gaal traditiegetrouw weinig los. De geboren Amsterdammer liet daarentegen wel weten dat er getraind was op een 'Plan B.' "We hebben inderdaad getraind op een alternatief plan met Luuk de Jong en Wout Weghorst als eventuele spits. Bij die manier van voetballen moet de bal ook wel goed vallen. Daar is een hele grote geluksfactor bij nodig. Het is voor de rest van het team een grote verandering als we zo moeten gaan spelen. Daarom wilde ik er nu op trainen zodat het in het brein zit van de spelers", aldus Van Gaal.  

Lopende middenvelders

Bij afwezigheid Georginio Wijnaldum heeft Van Gaal al besloten dat er een zelfde soort middenvelder op de positie van de reserve-aanvoerder komt te spelen. "Ik wil graag met lopende middenvelders om Memphis heen gaan spelen", vertelt Van Gaal."Memphis heeft het goed gedaan de laatste wedstrijden met doelpunten en assists. Dus ik vind dat je Memphis in zijn kracht moet laten en dan moet je lopende middenvelders om hem heen creëren."

Het WK-kwalificatieduel tussen Letland en Nederland beging morgenavond om 20.45 uur. De wedstrijd wordt gespeeld in het Daugavastadion in de Letse hoofdstad Riga. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]