Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Wat zeggen de cijfertjes? Letland scoorde nog nooit tegen Oranje

7 oktober 2021, 13.33 uur · Aangepast 7 oktober 2021, 14.09 uur · Door Frank van der Meijden

Aan de hand van de historie en statistieken kijken we vooruit naar het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Letland. Na de succesvolle reeks wedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije is het Oost-Europese land morgenavond de eerstvolgende tegenstander van Oranje in de WK-kwalificatiereeks. 

Phillip Cocu kijkt toe hoe Arjen Robben een duel aangaat tegen Letland op het EK in 2004 - Pro Shots / Stanley Gontha

Letland scoorde nog nooit tegen Oranje:
Nederland speelde slechts vier keer eerder tegen Letland. Nederland zegevierde in alle vier de ontmoetingen. In totaal scoorde Oranje in deze wedstrijden dertien keer en kreeg het nog nooit een doelpunt tegen. 

Laatste ontmoeting: 
Voor de laatste ontmoeting tussen Nederland en Letland hoeven we niet lang terug. Op 27 maart van dit jaar won Oranje in Amsterdam de WK-kwalificatiewedstrijd met 2-0. Steven Berghuis zorgde vlak voor rust met zijn eerste interlanddoelpunt voor de openingstreffer. In de tweede helft zorgde FC Barcelona-spits Luuk de Jong voor de 2-0 eindstand.

Belangrijkste duel: 
Het belangrijkste duel tussen de twee landen was tijdens het Europees Kampioenschap in 2004. Nederland en Letland zaten samen met Duitsland en Tsjechië in groep D bij het eindtoernooi in Portugal. Nederland won met 3-0 dankzij twee doelpunten van Ruud van Nistelrooy en één van Roy Makaay. 

Weinig Letten in eredivisie:
In de historie van de eredivisie speelden er slecht twee Letten in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie. Ģirts Karlsons droeg in het seizoen 2008/09 vijf wedstrijden het shirt van De Graafschap. De andere Let die speelminuten maakte in de eredivisie is Roberts Uldrikis. De boomlange spits speelt sinds dit seizoen voor SC Cambuur en maakte afgelopen zondag tegen AZ zijn eerste doelpunt in Nederland. Uldrikis is door bondscoach Dainis Kazakevics opgenomen in de selectie van Letland voor het duel tegen Oranje. 

FIFA-wereldranglijst:
Letland bezet plaats 135 op de FIFA-wereldranglijst. De hoogste positie die de Letten ooit innamen was plek 45 in 2009. Nederland staat daarentegen op de elfde plaatst in de mondiale ranglijst. Sinds de komst van Louis van Gaal als bondscoach is Oranje vijf plaatsen gestegen. Na het voor Nederland teleurstellend verlopen EK van afgelopen zomer was Nederland gezakt naar de zestiende plaats. 

Het WK-kwalificatieduel tussen Letland en Nederland beging morgenavond om 20.45 uur. De wedstrijd wordt gespeeld in het Daugavastadion in de Letse hoofdstad Riga. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de uitzending op NH Radio
  • De talkshow 'De Aftrap' is iedere vrijdag te zien om 18.15 uur, 20.15 uur en 22.15

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]