Ga naar Content

Terugkijken: Luchtmacht vliegt voor het laatst met KDC-10 boven Texel, Den Helder en Schiphol

De Koninklijke Luchtmacht maakte vanmiddag een afscheidsvlucht met de KDC-10 boven Nederland. Het driemotorige tank- en transportvliegtuig vloog begin deze middag laag over Texel, Den Helder en Schiphol.

McDonnell Douglas KDC-10-transportvliegtuig - Foto: Defensie

Het 45 jaar oude toestel is een van twee voormalige DC-10's van Martinair die meer dan een kwart eeuw dienst hebben gedaan bij de luchtmacht. Het eerste toestel werd in 2019 verkocht. Op 25 oktober vertrekt dit laatste vliegtuig naar een nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten. De KDC-10 maakt een afscheidsvlucht boven een deel van Nederland.

Een groot deel van het afscheid vliegt hij boven Noord-Holland. Voor Schiphol vloog het toestel over Texel Airport, Vliegkamp De Kooy in Den Helder en het centrum van Amsterdam. Na Schiphol vloog het transportvliegtuig door naar Rotterdam, Woensdrecht, Breda en Gilze-Rijen, om uiteindelijk terug te keren naar het beginpunt van de vlucht: thuisbasis Eindhoven.

De KDC-10 boven Texel, Den Helder en Schiphol.

Afscheidsvlucht van de KDC-10 - NH Nieuws / Doron Sajet

Vervangen

De KDC-10's worden vervangen door nieuwe vliegtuigen van Airbus. Die zogenaamde A330-MRTT's zijn -net als de KDC-10's- ontworpen om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht en als transporttoestel. Anders dan de KDC-10's maken de Airbus-toestellen deel uit van een samenwerkingsverband van meerdere NAVO-landen die gebruik van ze maken.

Kijk hier de livestream van vanmiddag terug.

LIVE 🔴 AFSCHEID KDC-10 BOVEN SCHIPHOL

LIVE 🔴 Afscheid van het KDC-10 transportvliegtuig boven Schiphol Airport

Posted by NH Nieuws on Thursday, October 7, 2021

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]