Ga naar Content

Storing met coronapas: honderden mensen komen bios en concertzaal niet in

De CoronaCheck-app werkt vanavond niet goed. Bioscoop en concertgangers vertellen aan NH Nieuws hun toegangsbewijs niet te kunnen ophalen. Er zijn al mensen naar huis gestuurd. Het Ministerie laat in een reactie weten dat het probleem in het ophalen van de coronabewijzen ligt.

Een bezoeker van de bioscoop wacht buiten en hoopt dat de app nog gaat werken - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Voorlopig gaat het om twee problemen met de app: het opstartscherm blijft hangen en vervolgens wordt er gemeld dat er geen internetverbinding is. Onder meer bij Podium Victorie en bioscoop Vue in Alkmaar staan mensen buiten. "Heel veel hebben problemen", aldus een bezoeker.

 "Af en toe gaan er toch mensen naar binnen zie ik. Dan werkt de app, dus we hopen dat wij zo ook mogen en het concert niet al begonnen is. We staan hier al een tijdje. Heel vervelend", vertelt een vrouw die wacht voor de ingang.

Foutmelding in CoronaCheck-app zorgt voor lange rijen - Maaike Polder / NH Nieuws

Het andere probleem lijkt te spelen bij mensen die wel een vaccinatie hebben, maar niet hun vaccinatie- of herstelbewijs op kunnen halen. Zo dacht Ellen Boekelaar vanavond met haar zoon en dochter naar de bioscoop te gaan, maar deze plannen vielen in duigen.

Nu zit ze weer thuis op de bank. "Mijn code en die van mijn zoon deden het, maar die van mijn dochter deed het niet. De app gaf aan overbelast te zijn. En met ons veel meer mensen", vertelt ze. 

Dubbel-date

Een koppel zit teleurgesteld te wachten voor de bioscoop: ze zijn op dubbeldate, maar bij Aida blijft de app aangeven geen verbinding te hebben (zie foto bovenaan). "Ik hoop wel dat 'ie het nog gaat doen, want onze vrienden zijn al binnen." Na een tijdje worden ze naar binnen geroepen: ze mogen op vertoning van hun vaccinatie toch naar binnen. 

Aida en Brian zagen hun date bijna in het water vallen - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Podium Victorie zegt tegen NH Nieuws dat wel twintig procent van de bezoekers (rond de zevenhonderd) problemen had met de app. "Ontzettend vervelend. We hebben al zoveel te verduren gehad dit jaar."

Ze delen flesjes water uit aan de buiten wachtende mensen. Uiteindelijk kon iedereen naar binnen voor het concert. Voor het volgende weekend heeft één van de wachtende bezoekers wel een tip. "Voortaan maar ook je papieren versie meenemen, dat wil ik wel iedereen meegeven."

Buiten wachten meerdere mensen tot de app werkt - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Reactie Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

"De app is niet overbelast. De CoronaCheck-app zelf werkt in principe zonder internet. Dus heb je een QR-code en wil je die vanavond gebruiken, dan kan die gewoon gescand worden. Alleen bij het ophalen van een vaccinatie en als de app lang niet geopend is, is er verbinding nodig om de QR-code te genereren."

"Het is nu behoorlijk druk met mensen die een code willen opvragen, het kan daarom dus even duren. Advies is om het later nog eens te proberen. En het is ook verstandig om, als dat kan, van tevoren al te controleren of je een QR-code hebt en niet te wachten tot het moment dat je m daadwerkelijk nodig hebt."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.