Sport

NL
V

Wat zeggen de cijfertjes? Jong AZ won nooit bij Telstar; Robert Mühren op schot in Oss

23 september 2021, 06.00 uur · Aangepast 23 september 2021, 15.11 uur · Door Stef Swagers

Aan de hand van statistieken kijken we vooruit naar de achtste speelronde in de eerste divisie. Met bondscoach Louis van Gaal op de bank lijkt Telstar te gaan winnen van Jong AZ, terwijl het verschil op de ranglijst groot is in het nadeel van de Velsenaren. FC Volendam richt haar ogen tegen TOP Oss op spits Robert Mühren.

Ruim twee jaar geleden werd het 1-0 en dat zorgde voor groot feest - Pro Shots / Toon Dompeling

Telstar - Jong AZ

Pas de vijfde ontmoeting in Velsen-Zuid:
Jong AZ maakte vier jaar geleden haar debuut in de eerste divisie. Daarom gingen de beloften uit Alkmaar pas vier keer op bezoek bij Telstar. En dat was niet bepaald succesvol, want Jong AZ wist maar één keer een puntje mee te nemen. Dat gebeurde vorig seizoen: 2-2.

Een van de vijftien van Korpershoek:
In die ontmoeting van eerder dit jaar scoorde Mister Telstar Frank Korpershoek. Hij maakte drie minuten voor tijd de gelijkmaker. Achteraf bleek het zijn een-na-laatste doelpunt in een Telstar-shirt. Alleen tegen Jong PSV pikte de centrale verdediger nog een goaltje mee, goed voor zijn 15e treffer in zijn carrière.

Topscorers tegen Jong AZ:
Acht keer troffen Telstar en Jong AZ elkaar in de eerste divisie (thuis en uit). Alleen Terell Ondaan (3) en Ilias Bronkhorst (2) maakten meer dan één doelpunt in die wedstrijden. Van de 105 spelers die in actie kwamen scoorden er vijftien. Reijnders en Korpershoek speelden zeven van de acht keer mee in onderlinge duels.

Wijndal en Reijnders op het veld bij eerste keer:
De eerste keer dat Jong AZ op bezoek ging bij de 'buren' in Velsen-Zuid was op 26 januari 2018. Die wedstrijd eindigde in 2-1 voor Telstar door doelpunten van Mohammed Osman en Melvin Platje. Ferdy Druijf scoorde tegen. Ook Owen Wijndal, Tijjani Reijnders, Iliass Bel Hassani en Vincent Regeling speelden toen mee bij de Alkmaarders.

Actief bij beide ploegen:
Dat koploper Jong AZ bezig is aan het vijfde seizoen in de eerste divisie wil niet zeggen dat er weinig spelers hebben gespeeld of gecoacht bij allebei de teams. Het lijstje telt al elf namen: Regeling, Ondaan, Jasper Schendelaar, Joey Roggeveen, Kick Groot, Melle Springer, Milan Hoek, Rody de Boer, Willie Overtoom, Koen Stam (speler/coach) en Michel Vonk (coach).

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

In augustus 2014 maakte Robert Mühren er vier in het laatste kwartier (0-4) - Pro Shots / Toin Damen

TOP Oss - FC Volendam

Vier keer in 13 minuten:
Het leek zeven jaar geleden te gaan eindigen in 0-0 toen er 77 minuten gespeeld waren. Robert Mühren dacht daar anders over en scoorde plots vier (!) keer in de slotfase: 0-4. Met SC Cambuur maakte hij de laatste twee seizoenen ook steeds een doelpunt in het Frans Heesen Stadion, maar twee keer liep hij niet als winnaar van het veld.

Klad erin bij TOP Oss?
De competitiestart van de Ossenaren was veelbelovend. Excelsior, VVV-Venlo en FC Dordrecht werden verslagen in de eerste vier wedstrijden. Tussendoor verloor de ploeg van trainer Bob Peeters van Jong AZ. De laatste drie wedstrijden pakte TOP slechts één punt; verloren van Almere City, gelijk tegen ADO Den Haag en onderuit bij Roda JC.

Relatief korte geschiedenis:
Het is morgen de 21e keer dat FC Volendam op bezoek gaat in Oss. De Brabanders spelen sinds 1992 betaald voetbal, maar zes jaar later kwamen ze de Noord-Hollanders pas voor het eerst tegen. Het duel eindigde toen in 1-2.

Fijne tegenstander voor FC Volendam:
Het gebeurde slechts drie keer dat TOP Oss thuis won van FC Volendam. Toevallig was de wedstrijd van vorig seizoen er daar eentje van. In april werd het 2-0 door goals van Livio Milts en ex-Volendammer Dennis van der Heijden. Tien keer gingen de drie punten mee de bus in; zeven keer eindigde het gelijk.

Historie bij allebei:
Het is opvallend dat achttien spelers en trainers bij beide clubs actief zijn geweest. Zo speelden Enzo Stroo, Cas Peters, Dennis van der Heijden, Dylan Mertens, Teije ten Den en Paul Kok voor zowel TOP Oss als FC Volendam. Gert Aandewiel trainde in Oss en voetbalde bij Volendam. Hans de Koning coachte beide.

Zowel Telstar - Jong AZ als TOP Oss - FC Volendam kun je morgenavond live op de radio volgen bij NH Sport. De aftrap is om 20.00 uur en de uitzending begint om 19.00 uur.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de uitzending op NH Radio
  • De talkshow 'De Aftrap' is iedere vrijdag te zien om 18.15 uur, 20.15 uur en 22.15

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]