Ga naar Content
Amsterdam

Viroloog De Jong: "Festivals op volle capaciteit in buitenlucht zijn veilig"

19 september 2021, 07.00 uur · Aangepast 19 september 2021, 11.01 uur
Door: Nicolai Brannan · Foto: AT5

Viroloog van het Amsterdam UMC Menno de Jong vindt het persoonlijk een goed idee dat buitenfestivals vanaf 25 september weer op volle capaciteit mogen draaien, in plaats van het huidige maximumbezoekersaantal van 75 procent. Volgens hem is het lage aantal besmettingen dat plaatsvond tijdens het drukbezochte Formule 1-weekend een bewijs dat grote evenementen in de buitenlucht veilig zijn.

De Jong reageert hiermee op de kritiek van de evenementenbranche op de in hun ogen ongelijke behandeling. De laatste weken ging de branche meermaals de straat op om te protesteren tegen de huidige coronabeperkingen.

De Jong: "Ik snap de kritiek, als je ook kijkt wat er in Zandvoort is gebeurd, het Formule 1-weekend wat eigenlijk een openluchtfestival was. Weliswaar geplaceerd, maar we hebben ook gezien dat dat een relatief begrip is. Als je ziet dat het aantal infecties naar aanleiding van het Formule 1-weekend heel erg meevalt, dan moeten we daar ook van leren." 

De Jong is lid van het Outbreak Management Team (OMT) maar zegt de uitspraken op persoonlijke titel te doen. Volgens hem leert de ervaring dat er buiten veel minder besmettingen plaatsvinden en dat daar dus ook veel meer mogelijk zou moeten zijn.

Vanaf 25 september mogen festivals die buiten plaatsvinden weer op volle capaciteit plaatsvinden. Volgens de viroloog een goede stap: "We zeggen al anderhalf jaar dat binnen een groter risico geeft dan buiten, tegelijkertijd hanteerden we dezelfde maatregelen, 75 procent bezetting, binnen of buiten."

Besmettingscijfers

Over de besmettingscijfers van de laatste paar weken is De Jong gematigd positief. "Hoopvol, zeker als je ziet wat er is gebeurd de afgelopen tijd, de scholen zijn opengegaan, universiteiten, HBO's, middelbare scholen. En dat heeft zich tot dusver niet vertaald in een stijging en dat is mooi."

Hij vindt het desondanks verstandig dat nu niet alles in één keer wordt losgelaten, maar het in stappen te doen. Zo kan er volgens hem beter bekeken worden wat het loslaten van bepaalde maatregelen voor effect heeft. Dat is volgens hem misgegaan bij de versoepelingen in juni.

"Ik denk dat het verstandig zou zijn, en dat willen we in Amsterdam eigenlijk wel een beetje doen, dat als er versoepelingen worden geïmplementeerd dat we iets actiever gaan kijken wat dat betekent. Zodat je iets beter kunt voorspellen of we de goede kant opgaan."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]