Ga naar Content

Hilversum kan niets doen tegen sloop van 'beeldbepalend' Silverpoint

Het heeft er alle schijn van dat het karakteristieke Hilversumse gebouw Silverpoint daadwerkelijk tegen de vlakte gaat. Het blinkend zilveren gebouw moet plaats maken voor nieuwbouw, al probeerden twee politieke partijen de gemeente nog te bewegen om de sloop tegen te gaan. Zonder succes: burgemeester en wethouders zeggen dat niet te kunnen doen.

Foto: Google Streetview

Het opvallende Hilversumse gebouw staat al langer op de rol om te slopen. Er moet een gebouw met meer dan honderd huurappartementen voor terugkomen. 

De Hilversumse PvdA-fractie en Democraten Hilversum menen dat dat te ver gaat, omdat er met de sloop een beeldbepalend gebouw verloren zou gaan. "Het huidige Silverpoint zien wij als een beeldbepalend en karaktervol gebouw, dat door zijn structuur, verhoudingen, sterk gelede gevelwand, ronding en smal hoogteaccent een sterk Hilversums karakter heeft, met een duidelijke verwijzing naar Hotel Gooiland van Jan Duiker", aldus de twee partijen. 

Lees ook

De twee partijen zagen veel liever dat het pand behouden zou blijven. Wat hen betreft zou het verbouwd moeten worden tot een 'transparanter, groener, opgewekter én multifunctioneel gebouw' dat zou kunnen dienen als een debatcentrum, huisvesting voor media of andere creatieve bedrijven en misschien een grand café en woningen.

Ze vroegen de gemeente om de sloop van het pand tegen te gaan en een onderzoek te doen naar de architectonische en beeldbepalende waarde van Silverpoint.

Geen stokje voor sloop

Dat gaat nu gebeuren. Volgens burgemeester en wethouders staat maar weinig een sloopvergunning van het gebouw in de weg. Er word gewezen op het argument dat het pand 'beeldbepalend' is weinig stand houdt, omdat het pand niet eerder is aangeduid als 'waardevolle bebouwing' of een monumentenstatus heeft. 

Kortom: als de eigenaar het wil en er ligt een vergunning voor de nieuwbouwplannen, dan staat niets de sloop van Silverpoint in de weg. 

Ook komt er geen onderzoek naar de architectonische en beeldbepalende waarde van het gebouw. Burgemeester en wethouders staan daar best voor open, maar wijzen erop dat het pand particulier eigendom is en dat het 'van de eigenaar niet kan verlangen' om dat onderzoek te laten doen. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]