Ga naar Content

'Beeldbepalend' Hilversums gebouw met sloop bedreigd, politiek wil behoud

Het opvallende Hilversumse gebouw Silverpoint wordt met sloop bedreigd. Het blinkend zilveren gebouw moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Toch gaan er ook stemmen op voor het behoud van het gebouw: de Hilversumse fracties van de PvdA en Democraten Hilversum willen het volgens hen 'beeldbepalende en karaktervolle' gebouw redden van de sloop. 

Foto: Google Streetview

Het pand aan de Schapenkamp moet deels tegen de vlakte voor de komst van een acht etages hoog gebouw met meer dan honderd huurappartementen met daaronder winkels. De parkeergarage blijft wel staan. De plannen komen van Royal Properties Group (RPG), ook de projectontwikkelaar van het Philipsterrein. Het bedrijf heeft ondertussen een sloopvergunning aangevraagd voor het pand. De sloop zou aan het eind van dit jaar kunnen starten. 

Wat de gemeenteraadsfracties van de PvdA en Democraten Hilversum betreft, gaat het zover niet komen. De twee partijen stellen dat het plan voor het appartementencomplex 'op gespannen voet' met het bestemmingsplan en het zogeheten beeldkwaliteitsplan voor het stationsgebied. "Het geplande gebouw lijkt niet te passen in de ambitie van een levendig, dynamisch en zo groen mogelijk stationsgebied, als karaktervolle, herkenbare entree tot mediastad Hilversum", aldus de partijen. 

Lees ook

Ze stellen voor om het gebouw zoals het er nu staat te behouden, want hoe opvallend het ook is, het is volgens de twee wel echt Hilversums. "Het huidige Silverpoint zien wij als een beeldbepalend en karaktervol gebouw, dat door zijn structuur, verhoudingen, sterk gelede gevelwand, ronding en smal hoogteaccent een sterk Hilversums karakter heeft, met een duidelijke verwijzing naar Hotel Gooiland van Jan Duiker."

Plannen met behoud

De twee partijen hebben ook al verder gekeken naar wat er met het gebouw kan gebeuren als het straks zou blijven staan. Ze hebben een 'transparanter, groener, opgewekter én multifunctioneel gebouw' voor ogen dat zou kunnen dienen als een debatcentrum, huisvesting voor media of andere creatieve bedrijven en misschien een grand café en woningen.

"Het huidige Silverpoint zien wij als een beeldbepalend gebouw, dat een sterk Hilversums karakter heeft"

PvdA en Democraten Hilversum

Dat dat geen gek idee is, bewijzen de partijen door te wijzen naar het huidige gebruik van het pand. Het Silverpoint-gebouw wordt nu gebruikt door Tante Jans, een verzameling van creatieve bedrijven en startups. Daarnaast is er vergaderruimte te huur. "Het huidige, tijdelijke gebruik verraadt al veel van de mogelijkheden om het meer en gevarieerdere functies dan alleen die van kantoor te geven", zeggen ze. 

Sloop onomkeerbaar

PvdA en Democraten Hilversum wijzen erop dat de sloop van het pand onomkeerbaar is. Dat vinden ze zonde, omdat het pand recent nog ingrijpend verbouwd is. Daarnaast is de sloop van het nog relatief jonge gebouw ook erg milieubelastend. 

De partijen vragen burgemeester en wethouders om verder onderzoek te doen naar de architectonische en beeldbepalende waarde van Silverpoint. Daarnaast vragen de partijen te kijken naar de mogelijkheden om het pand om het pand met behoud van die waarden om te bouwen. Ook willen ze nog eens duidelijk weten waarom het gemeentebestuur vindt dat het gebouw gesloopt mag worden. 

De vragen van de twee partijen moeten nog worden beantwoord.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]