Ga naar Content

Kinderopvangmedewerkers staken opnieuw vanwege de hoge werkdruk

Kinderopvangmedewerkers van zo'n 150 opvanglocaties in Noord-Holland legden vandaag opnieuw het werk neer. Zij zijn bij elkaar gekomen op het Malieveld in Den Haag, omdat ze zich niet kunnen vinden in het cao-akkoord dat vakbond CNV heeft gesloten met de werkgeversorganisaties. Daarin is volgens een andere vakbond, FNV, te weinig aandacht voor de hoge werkdruk.

Foto: Martijn Beekman

Op 1 en 8 juli demonstreerden de kinderopvangmedewerkers ook al. Op 1 juli ging het om een protest van zo'n 300 medewerkers uit Noord-Holland en Almere op de Dam in Amsterdam. Een week later volgde het landelijke protest in Utrecht.

Niets veranderd

Volgens FNV is er sinds de protesten in juli niets veranderd. De vakbond vindt vooral dat er in het cao-akkoord te weinig aandacht is voor de hoge werkdruk. Medewerkers van kinderopvang zouden nu te veel extra taken krijgen en zo te weinig aandacht hebben voor de kinderen. CNV en de werkgeversorganisaties hebben samen wel een brief gestuurd over de werkdruk naar demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en GGD GHOR, maar dat is volgens FNV niet voldoende.

De vakbond wil harde afspraken over de werkdruk in het cao-akkoord en vreest dat het nog 'maanden of jaren' kan duren als de afspraken over de werkdruk in Den Haag gemaakt moeten worden.

Bekijk hier de reportage over het protest in Amsterdam op 1 juli. Tekst gaat door onder de video.

Stakende kinderopvangmedewerkers voeren actie tegen hoge werkdruk - NH Nieuws

Bestuurslid Rogier Vegter van werkgeversorganisatie BK zei eerder tegen de Volkskrant niets te begrijpen van de houding van FNV. Volgens hem kunnen de administratieve taken, die de werkdruk mogelijk verhogen, niet op korte termijn worden geregeld binnen een cao.

"Die regeldruk komt vanuit het ministerie en de GGD GHOR, die de inspectie doet. Als een kinderopvanglocatie niet voldoet aan de strenge regelgeving, dan volgt een boete of sluiting. Daar kunnen werkgevers zelf weinig aan veranderen. Dus als het aan ons ligt, gaan wij hand in hand met de vakbonden dat gesprek aan met deze partijen", aldus Vegter.

Niet alles dicht

Niet alle locaties waren vandaag dicht. Hoeveel er dicht waren, had te maken met het aantal stakende mensen. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.