IJmond

NL
V

Ouders en raadsleden: 'Zorg voor loodvrije speelplaatsen in IJmond'

13 september 2021, 07.00 uur · Door Redactie IJmond

Openbare buitenspeelplaatsen in de IJmond moeten dagelijks worden gereinigd. Dat vinden raadsleden Peter Stam (LGV Velsen) en Kelly Uiterwijk (Vrij! Beverwijk). Ook ouders zijn bezorgd dat hun kinderen de stofdeeltjes met lood en kankerverwekkende stoffen binnen zullen krijgen.

Ouders en raadsleden: 'Zorg voor loodvrije speelplaatsen in IJmond' - NH Nieuws

De hoeveelheden schadelijke stoffen die neerdalen in de omgeving van Tata Steel zijn onveilig voor de gezondheid van kinderen. Dat bleek uit het vorige week gepubliceerde RIVM-rapport. En dat zou volgens ouders en verzorgers genoeg reden moeten zijn om te zorgen dat de speelplaatsen zo schoon mogelijk blijven, zodat kinderen het grofstof niet via hand-mondcontact binnen krijgen. 

Raadslid Kelly Uiterwijk van Vrij! Beverwijk maakt zich zorgen, want nu worden alleen de speelplaatsen in Wijk aan Zee nog schoongemaakt. "Mijn balkon in Beverwijk is eigenlijk wit, maar kleurt meestal grijs of zwart. Het valt neer in Beverwijk, maar bijvoorbeeld ook in IJmuiden. Dat is zorgelijk."

Ze snapt dat ouders en verzorgers zich daarom druk maken over de gezondheid van hun kroost. "Juist omdat er onder meer lood in de stoffen zit. Dat is gevaarlijk voor opgroeiende kinderen. Het zou daarom goed zijn die toestellen vaak te reinigen. Tegelijkertijd moet Tata Steel er natuurlijk voor zorgen dat die stoffen sowieso niet kunnen neerdwarrelen hier."

Peter Stam van LGV Velsen zet zich al sinds begin jaren negentig in voor een betere luchtkwaliteit in de regio. "Ik ben daarom wel zo blij met dit RIVM-rapport; dat met naam en toenaam geschreven wordt dat dit gaat om stoffen die afkomstig zijn van Tata Steel. Het gaat hier om milieucriminaliteit. Willens en wetens gaat dit door en dat moet echt snel stoppen."

De GGD gaat volgens het RIVM over lokale gezondheidsmaatregelen, dus ook over een eventueel advies aan de omgeving om de speeltoestellen te reinigen. Zo ver is het nog niet. Een woordvoerder van de GGD laat desgevraagd weten wel met de gemeentebesturen om tafel te gaan en de kwestie te bespreken. 

Verder adviseert de GGD om kinderen hun handen te laten wassen. Hoe dichter bij de fabriek, hoe urgenter dat advies.

Reactie Tata Steel

Een woordvoerder van Tata Steel zegt dat het staalbedrijf zich met de schoonmaakacties richt op het dorp Wijk aan Zee. Dat blijft vooralsnog zo. "Totdat het RIVM er meer over zegt kan ik nog niet zeggen of Tata Steel eventuele andere schoonmaakkosten op zich zal nemen", aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]