Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Is 10.000 euro per vierkante meter de nieuwe norm voor koopwoning in Amsterdam?

30 augustus 2021, 07.00 uur · Aangepast 30 augustus 2021, 09.23 uur · Door Jarno Grob

10.000 euro per vierkante meter in Amsterdam. Voor een appartement aan het Vondelpark misschien een voor de hand liggende prijs, maar geldt dat ook voor een woning uit de Eerste Wereldoorlog in de Vogelbuurt in Noord? "Ik vind dat wel heel veel geld", zegt Erik Rezelman,  AT5's dure-huizenexpert. De magische grens van 10.000 euro lijkt inmiddels op steeds meer plekken in de stad de norm te worden.

De eerste woning, gelegen aan de Albert Cuypstraat, is op de tweede verdieping en heeft een afmeting van 25 vierkante meter. "Je kan dit huis kopen voor tienduizend en zeshonderd euro per vierkante meter", zegt Rezelman. De kaasboer tegenover de woning kijkt niet meer op van dat soort prijzen. "Weet je wat het is: De Pijp is tegenwoordig zó hot. Het is voor de rijke mensen. Je moet goed gestudeerd hebben, je vader moet geld hebben, je moet een goede baan zoeken en dan kan je op de Albert Cuyp wonen."

"Weet je wat het is, De Pijp is tegenwoordig zó hot!"

kaasboer albert cuypmarkt

Vorige week werd bekend dat de huizenprijzen weer omhoog zijn gegaan. Gemiddeld werd een bestaande koopwoning in de stad in het tweede kwartaal voor bijna 5,5 ton (541.324 euro) verkocht. Een jaar eerder was dat nog bijna 5 ton (495.498 euro). 

Prins Hendrikkade

Het tweede voorbeeld is een pand aan de Prins Hendrikkade. Vorige maand werden daar drie woonlagen gekocht door een belegger voor negenduizend euro per vierkante meter. "Binnen een maand staat dit te koop voor elfduizend euro per vierkante meter", zegt Rezelman. "Je hebt hier etages van 55 vierkante meter. Voor zes ton woon je op de Prins Hendrikkade. Schitterend uitzicht op Nemo en over de grachten, maar je woont wel aan een drukke weg, het is bijna een snelweg", merkt de financieel journalist van RTL op.

Tot slot een voorbeeld in een pittoresk stukje Noord, de Vogelbuurt. Hier staat een voormalig arbeidershuisje van 35 vierkante meter te koop voor 3,5 ton. "Het onderste deel is van steen, het bovenste deel is van hout en dit kost ook tienduizend euro per vierkante meter."

Woonprotest

Op 12 september organiseert actiegroep 'Woonprotest' een demonstratie op de Dam. De organisatie wil benadrukken dat wonen voor steeds meer mensen moeilijk te betalen is. "Mensen kunnen veel te makkelijk heel veel geld lenen. Mensen met geld krijgen geen rente meer, dus die gaan dit soort pandjes kopen", zegt Rezelman, wijzend naar het arbeidershuisje uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

"We zitten nu echt in het armste dorp van Amsterdam. Hier was altijd de hoogste werkloosheid. Dat soort mensen kunnen dit soort huizen niet meer kopen, die moeten vertrekken. Volgens mij is dat de essentie van die demonstratie."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]