Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Beelden van vrolijke wereldverbeteraar Nelson Carrilho naar Italië

29 augustus 2021, 16.00 uur · Aangepast 29 augustus 2021, 17.06 uur · Door Ron Flens

In Culture Club van deze week een portret van de Amsterdamse beeldhouwer Nelson Carrilho. Twee beelden van Carrilho staan nu nog op de kunstroute ARTZUID in Amsterdam, maar worden eind van het jaar op twee plekken in Italië geplaatst. "Ik wil met mijn beelden verhalen vertellen, vooroordelen wegnemen, de andere kant laten zien en mensen bewust maken" zegt beeldenmaker Carrilho. 

Culture Club Nelson Carrilho - NH Nieuws

Twee beelden die nu nog in Amsterdam staan, zullen binnenkort een ander thuis in Italië krijgen. Het gaat om het beeld The Other Face, ter nagedachtenis aan Soumaila Sacko, een migrant die in Italië vermoord werd. Het tweede beeld is De Dragers van verre, over de bijdrage die migranten leveren aan een samenleving.

Nelson Carrilho werd geboren op Curaçao, maar woont en werkt al sinds de jaren 80 in de Amsterdamse Jordaan. Hij werd bekend met het beeld Mama Baranka in het Vondelpark, ter nagedachtenis aan de racistische moord op Kevin Duinmeijer in 1983.

'Moeder aarde'

"Mijn moeder heeft daarvoor geposeerd. Het stelt moeder aarde voor. De gaten symboliseren het verlies. Mensen kunnen er bloemen in steken. Op die manier erken je het verlies en kun je verder groeien" legt Nelson uit.

Hij is trots dat er twee beelden op ARTZUID staan en dat deze daarna naar Calabrië in Italië gaan. "Ik ben blij dat de mensen in Italië mijn beelden ook omarmen. Zo zie je dat er ook ruimte is voor iets anders dan altijd die negatieve berichten rond vluchtelingen." De beelden van Carrilho stralen altijd kracht en positivisme uit. "Ik ben een optimist. De beelden, dat ben ik zelf", zegt hij met een brede lach. 

Foto:

Verder in Culture Club de band Starfish uit Heemskerk. Je zou Starfish de meest zonnige band van Noord-Holland kunnen noemen. Ze maken een mix van pop, surf en reggae, een beetje in  de stijl van Chef'Special.

"We zijn een echte vriendengroep, niet zo'n bandje dat op het conservatorium samengesteld is", lacht bassist Peter. "We hebben ook allemaal gewoon een baan naast de band. Ik werk als inkoper voor schepen. Ik koop wc-papier en motoronderdelen in", lacht hij.

600.000 streams

Met het nummer No Rasta scoorde Starfish een behoorlijke hit op Spotify: ruim 600 duizend streams. De echte doorbraak laat nog op zich wachten, maar met hun speelfilm-achtige clips en zinderende optredens moet dat zeker een keer gaan lukken.

Foto:

In de Museumrubriek aandacht voor de tentoonstelling in Museum Kranenburgh in Bergen over de kleurrijke avant-garde kunst van Die Brücke, een stroming die aan het begin van de twintigste eeuw de Europese kunstwereld wakker schudde.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.