Ga naar Content

Hilversum plaatst vacature: opvolger voor burgemeester Pieter Broertjes gezocht

Hilversum heeft over een half jaar een andere burgemeester. De zoektocht naar een opvolger van burgemeester Pieter Broertjes – die over een half jaar met pensioen gaat – gaat vanaf nu echt van start: Hilversum heeft een vacature geplaatst voor de burgemeestersfunctie. Belangstellenden hebben drie weken om te reageren.

Foto: Adobe Stock

Wat voor burgemeester Hilversum wil hebben, weet de gemeente al. Anderhalve maand geleden stelde de gemeenteraad van het dorp een zogeheten 'profielschets' vast. Deze schets vat een reeks kenmerken samen waaraan een burgemeester aan moet voldoen.

Samengevat moet de volgende burgemeester van Hilversum een boegbeeld zijn, zijn of haar mannetje kunnen staan en bovenal bestuurservaring hebben. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat de nieuwe burgemeester van Hilversum nu al ergens burgemeester is. Sterker nog: voordat Broertjes burgemeester werd, was hij hoofdredacteur van de Volkskrant. 

Lees ook

Ervaren bestuurders wie de wensen van Hilversum als gegoten zitten, kunnen vanaf nu solliciteren. Daar hebben ze drie weken de tijd voor.

Procedure

Toch gaat het nog wel wat langer duren voordat Hilversum weet wie de nieuwe burgemeester wordt. Over pakweg drie maanden voert een vertrouwenscommissie – gevormd door de fractievoorzitters van de gemeenteraadspartijen – gesprekken met de sollicitanten. Dat gebeurt achter gesloten deuren, de namen van de kandidaten en de gesprekken zijn strikt geheim.

Uiteindelijk blijven er twee kandidaten over. Die worden – ook in het geheim – voorgedragen aan de gemeenteraad van Hilversum. De raad kiest er één: de nieuwe burgemeester van Hilversum. Na de voordracht door de gemeenteraad, wordt de nieuwe burgemeester van Hilversum benoemd door de koning. De opvolger van Broertjes gaat, als alles volgens plan verloopt, op woensdag 16 februari aan de slag.

Vertrek Broertjes

Op het moment dat de nieuwe burgemeester de ambtsketen van Hilversum omgehangen krijgt, betekent dat het vertrek van burgemeester Pieter Broertjes. Broertjes, die volgende week terugkeert na lang ziekteverlof, maakte begin juni bekend na tien jaar te stoppen als burgemeester van Hilversum en met pensioen te gaan. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]