Ga naar Content

Oud-Tweede Kamerlid Nevin Özütok moet Erol opvolgen als wethouder

De GroenLinksfractie in Beverwijk heeft oud-Tweede Kamerlid Nevin Özütok (61) voorgedragen als nieuwe wethouder. Zij moet de onlangs afgetreden Haydar Erol vervangen in de laatste maanden van de ambtstermijn, die loopt tot er een nieuwe gemeenteraad is na de verkiezingen in maart 2022.

Nevin Özütok - Foto: GroenLinks Beverwijk

Het is de bedoeling dat zij de portefeuille Milieu, Duurzaamheid, Openbare Ruimte, Sport en Financiën van Erol overneemt.

GroenLinks meldt dat het ruime keuze had tussen kandidaten, waaruit de partij uiteindelijk voor Özütok koos. "Zij kent de gemeente Beverwijk al door haar eerdere functie als bestuurder voor de provincie Noord-Holland", zegt de lokale fractievoorzitter Tekla Hulscher. 

Buiten de boot

Daarnaast was Özütok onder andere eerder bestuurder in Amsterdam-Oost, en zat zij de afgelopen vier jaar namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Als nummer 17 van de partij viel ze na de landelijke verkiezingen van maart buiten de boot. GroenLinks heeft nu acht zetels.

Naar verwachting zal Özütok tijdens de raadsvergadering van 30 september echt benoemd worden. Ook eerder is volgens Hulscher "niet onmogelijk", maar er moeten wat praktische dingen geregeld worden voor de benoeming, en het is ook wel leuk om zo'n installatie 'live' te doen, en niet vanachter de computer.

Verhit spoeddebat

De vorige wethouder Haydar Erol trad in juli onverwacht af na een verhit spoeddebat. Daarin werd hij stevig aan de tand gevoeld over zijn bemoeienis met het veelbesproken GGD-rapport, waaruit Tata Steel werd geschrapt.

Zijn opvolger Özütok zelf zegt "heel veel zin te hebben aan de slag te gaan in de interessante en dynamische gemeente Beverwijk."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]