Start van hoofdcontent

ZANDVOORT

nl

Koninklijke Luchtmacht maakt 'flypast' met straaljagers voor start Formule 1

10 augustus 2021, 07.30 uur · Aangepast 10 augustus 2021, 07.51 uur
Door Paul Tromp · Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Vlak voordat Max en Lewis van start gaan op het circuit van Zandvoort zullen jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht een eerbetoon brengen boven het circuit van Zandvoort. Op 5 september, tussen 14.00 en 15.00 uur, maken ze een zogenaamde 'flypast'. 

Om welk type jachtvliegtuigen het gaat en hoeveel er boven Zandvoort te zien zullen zijn, blijft nog even geheim. Niels Vredegoor, woordvoerder bij de Koninklijke Luchtmacht, bevestigt wel dat de flypast plaats gaat vinden.

"Het is een groot nationaal evenement en voorafgaand aan de race zullen jachtvliegtuigen een eerbetoon brengen. Dat gebeurt bij veel Formule 1-races. Op het circuit zal dan ook het volkslied klinken, gespeeld door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Samen met een artiest, maar ook daar mag ik nog niets over zeggen."

'Verbonden met de Formule 1'

Hoeveel orkestleden er zullen spelen en voor hoeveel toeschouwers, dat hangt natuurlijk nog af van de dan geldende coronamaatregelen. Vrijdag bij de persconferentie van het kabinet zal hier waarschijnlijk meer duidelijkheid over verschaft worden.

Bij de Koninklijke Luchtmacht kijken ze in ieder geval erg naar uit naar de terugkeer van het wereldevenement in Zandvoort. "We voelen ons als luchtmacht ook verbonden met de Formule 1. Het gaat allebei over snelheid, hoogwaardige technologie en teamwork. Ook bij ons moeten we er met een team voor zorgen dat één vlieger zijn of haar werk goed kan doen."

Niet té bewolkt

Het vliegen in formatie doen de piloten op zicht, dus het is wel belangrijk dat het niet te bewolkt is op 5 september. Ze komen één keer snel voorbij, op een minimale hoogte van 1.000 voet boven zeeniveau (305 meter).  Als het volkslied heeft geklonken en de vliegtuigen voorbij zijn geraasd, kan de race beginnen, om klokslag 15.00 uur.

Luchtfoto Circuit Zandvoort - Foto: Dromo

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]