Ga naar Content

Redding verstrikte zeehond op zandplaat maakt tongen los: heldendaad of onverstandig?

De redding van een zeehond op zandplaat Noorderhaaks bij Texel leidt tot verdeeldheid. Drie opvarenden van een rondvaartboot verlosten het dier afgelopen weekend van een visnet waarin hij verstrikt was geraakt. Op social media groeit hun heldenstatus met de minuut, maar deskundigen spreken van een onverstandige daad. 

Opvarenden verlossen zeehond van visnet op Noorderhaaks - Foto: John van de Haar

Een van de redders is John van de Haar uit Tiel, die zaterdagmiddag een rondvaart rond Texel maakte en hoopte zeehonden te spotten. Op de zandplaat Noorderhaaks, tussen Texel en Den Helder, aan zeehonden geen gebrek, zo schrijft John op zijn Facebook-pagina. "Maar er was er ook één met een groot stuk visnet om z'n nek."  

Uit een video blijkt dat de opvarenden de schipper van de Bruuzer - zoals de snelle rondvaartboot heet - op de verstrikte zeehond attenderen. "Ik mag zelf niet van de boot", zegt de schipper, "maar ik weet niet of één van jullie.... ." 

Artikel gaat door onder video

Opvarenden attenderen schipper op verstrikte zeehond - NH Nieuws

Van de Haar en twee mede-opvarenden besloten een poging te wagen om de zeehond uit z'n benarde positie te bevrijden. Daarvoor kregen ze van de schipper een gekarteld mes mee, om daarmee het net door te snijden.

Duidelijke instructies

"Met heel duidelijke instructies hoe we het moesten aanpakken", schrijft hij. Terwijl Van de Haar het visnet vasthield en een ander de zeehond in bedwang hield, probeerde een derde redder het net door te zagen.

Artikel gaat door onder video

Opvarenden redden verstrikte zeehond op Noorderhaaks - NH Nieuws

Met succes, want na de nodige inspanningen keerde het trio met het visnet in de hand terug naar de boot. "We werden als helden terug de boot in geholpen", besluit hij zijn verhaal. "Snel de kleren weer aan en met een heerlijk gevoel terug naar de haven van Oudeschild."

Artikel gaat door onder foto

Zeehond op Noorderhaaks verlost van visnet - Foto: John van de Haar

De reacties onder Van de Haars post liegen er niet om. Tientallen mensen prijzen het drietal voor 'goede actie' en 'heldendaad'. "Geweldig, goed gedaan van de mannen", schrijft een vrouw. "Is niet zonder gevaar, want zeehonden hebben fikse tanden."  

"Hij mag dan zijn bevrijd, maar gaat misschien alsnog aan een infectie dood"

Anneke Schrama

Ook Ecomare vind de 'goedbedoelde' intenties van de redders 'fantastisch', zo vertelt woordvoerder Anneke Schrama desgevraagd aan NH Nieuws. "Maar we hebben de conclusie getrokken dat er een handeling heeft plaatsgevonden die niet wenselijk is." 

Schrama wijst op het levensgevaarlijke gebit waarmee zeehonden zijn uitgerust. "Het is niet verstandig, want er hadden vervelende ongelukken kunnen gebeuren. Deze mensen hebben een groot risico genomen." 

Verstoring leefgebied

Jasmijn Hulleman, collega van Schrama bij Ecomare vult aan dat zeehonden groepsdieren zijn. "En met zo'n actie verstoor je het leefgebied." Bovendien is het volgens Hulleman nog maar de vraag of de zeehond - die gewond is achtergebleven - voldoende herstelt. "Hij mag dan zijn bevrijd, maar gaat misschien alsnog aan een infectie dood." 

Hoezeer een visnet een zeehond kan verwonden, blijkt uit een andere vondst op Texel. Bij paal 14 trof Ecomare vanochtend een zwaargewonde zeehond aan die volledig verstrikt zat in visnet. Het net zat diep ingesneden in z'n nek en z'n mondhoeken waren erdoor uitgescheurd. "Een van de ernstige gevallen die ze ooit hadden gezien", aldus Ecomare. 

Lees ook

Schrama en Hulleman adviseren exploitanten en schippers van rondvaartboten bij het zien van een zeehond in nood altijd Ecomare te bellen, en niet zelf in actie te komen of opvarenden erop uit te sturen. "We gaan met de mensen van de Bruuzer in gesprek, want dit willen we niet nog een keer hebben." 

'Instinct gevolgd'

Redder John van de Haar begrijpt dat de reddingsactie discussie losmaakt. "Ik snap Ecomare, maar ik heb mijn instinct gevolgd. Het was heel zielig om te zien." Wel bekent hij dat hij zich had vergist in de aaibaarheidsfactor van de zeehond. "Het is net een monster."

Bruuzer Texel

Bruuzer Texel, het bedrijf dat de betreffende boottocht organiseerde, bevestigt dat hun opvarenden boot de zeehond hebben bevrijd, maar onthoudt zich van verder commentaar.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]