Ga naar Content

Jonge zeehond 'Nylon' verstrikt in net gevonden, nog onzeker of hij het redt

De dierverzorgers van Ecomare hebben vanochtend bij paal 14 op Texel een jonge zeehond uit een benarde positie bevrijd: het dier zat namelijk volledig verstrikt in een visnet. "Dit is een van de ernstigste gevallen die ze ooit hebben gezien", aldus Ecomare.

Foto: Ecomare

Ter plekke zagen de dierverzorgers al dat het dier er niet goed aan toe was. Vanwege de ernst van de verwondingen besloten ze het dier daarom niet ter plekke los te snijden, maar met net en al mee te nemen naar de opvang. Daar werd hij bevrijd en kreeg hij verdere behandeling.

Het dier, toepasselijk 'Nylon' genoemd, is flink toegetakeld door het visnet dat strak om zijn lijf zat. Het zat diep ingesneden in de nek, zijn mondhoeken waren uitgescheurd en ook in zijn bek had hij verwondingen. Ecomare vermoedt dat de zeehond geruime tijd met het visnet moet hebben rondgezwommen. Hij was nog een jong mannetje (het dier is deze winter geboren) en doordat hij groeide, ging het touw steeds dieper in zijn vlees snijden.

Medicijnen

De dierenarts heeft met hulp van de dierverzorgers het net losgesneden, de wonden ontsmet en het dier medicijnen gegeven. "Of hij het gaat redden, is nog onzeker", zegt Ecomare.

Bekijk hieronder hoe Ecomare-medewerkers Nylon vanochtend vingen. Tekst gaat door onder video.

Redding verstrikte zeehond op strand Texel - Ecomare

In dit geval was Ecomare telefonisch getipt over de in een net verstrikte zeehond. Afgelopen weekend gingen drie opvarenden van een rondvaartboot zelf af op een zeehond in nood. Met z'n drieën bevrijdden ze het dier van het net. Op sociale media kregen ze veel lofuitingen, maar experts vinden het een onverstandige actie: "Het is fantastisch dat ze het dier willen redden, maar niet verstandig, want er hadden vervelende ongelukken kunnen gebeuren."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]