Ga naar Content

Raad van State veegt Muider bouwplan van tafel, maar bouw kan gewoon doorgaan

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de bouw van 41 appartementen op de plek van het oude gemeentehuis van Muiden van tafel geveegd. De rechters geven daarmee gehoor aan een deel van de bezwaren van buurtbewoners. Toch kan de bouw ondanks die bezwaren gewoon doorgaan en staan de bewoners voor het blok. 

Foto: Google Streetview

Buurtbewoners rondom het stuk grond aan Het Anker hebben al veel langer problemen met het beoogde bouwplan van de 41 appartementen. Ze vrezen verlies aan uitzicht en zonlicht als er een groter appartementencomplex voor hun deur uit de grond wordt gestampt. Daarnaast vrezen ze geluidsoverlast van de warmtepompen die het gebouw van warmte moeten gaan voorzien. 

Ze stapten eerder al naar de Raad van State om het bestemmingsplan aan te vechten en worden vandaag gedeeltelijk in het gelijk gesteld. De bezwaren over het uitzicht en het zonlicht werden verworpen, maar als het gaat om de geluidsoverlast heeft de buurt volgens de rechters wel degelijk een punt. 

Geluidsnormen

De Raad van State stelt dat bij het maken van de plannen is uitgegaan van een landelijke geluidsnorm die de buurt moet beschermen tegen overlast, die op het moment dat het bestemmingsplan werd vastgesteld nog helemaal niet gold. Daarnaast werd voor het naleven van de normen gekeken naar de geluidsoverlast van een enkele warmtepomp en niet van meerdere naast elkaar.  De besluitvorming rondom het bestemmingsplan is daarom niet goed gegaan en moet opnieuw. 

Maar dat is nu wel een probleem. Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken heeft na de goedkeuring van het bestemmingsplan - en precies voordat de strengere geluidsregels golden - een bouwvergunning aangevraagd. Die voldeed daarom aan de eisen en werd door de gemeente verleend. Daar komt bij dat de buurt juist tegen die vergunning geen bezwaar heeft aangetekend. Daarmee staat nu niets het omstreden bouwplan nog in de weg. 

Hoe nu verder

Voor de bezwaarmakers is de uitkomst dus wrang. Tegen de geluidsoverlast van de warmtepompen lijken ze feitelijk niets meer te kunnen doen, omdat de ontwikkelaar nu eenmaal een vergunning heeft gekregen.

Een redmiddel voor de buurt zou zijn dat de ontwikkelaar de buurt zelf tegemoetkomt door het lawaai van de warmtepompen tegen te gaan. Maar daarvoor moet de buurt zelf met de ontwikkelaar gaan onderhandelen.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]