Ga naar Content

Nieuw maatjesproject moet ziekenhuispatiënten ondersteunen: "Het is vaak eenzaam"

Ziekenhuispatiënten kunnen veel baat hebben bij een maatje dat hen ondersteunt, vertelt Irene Min van zorgstichting Marian Kaij. Daarom is de stichting in samenwerking met de Noordwest Ziekenhuisgroep twee buddyprojecten voor oncologie- en orthopediepatiënten gestart. "Als je weinig familie hebt, sta je er soms ineens alleen voor."

Foto: Stichting Marian Kaij

Het startsein van het initiatief werd gisteren gegeven met de onthulling van een bord in de binnentuin van het ziekenhuis in Alkmaar.

Twee jaar geleden al begonnen de voorbereidingen van de buddyprojecten. "Bij de stichting vingen we signalen van patiënten die een maatje nodig hebben in hun ziekteproces. Samen met het ziekenhuis hebben we toen een werkgroep opgericht. Zo is het verder gegroeid."

Patiënten die gebruikmaken van het nieuwe buddysysteem hebben vaak geen goed sociaal vangnet. En dan moeten ze – vaak na een moeilijke diagnose – ook nog eens in hun eentje alles regelen voor ziekenhuisbezoeken en andere belangrijke afspraken.

 "Dat geeft natuurlijk heel veel onrust bij een patiënt", aldus Irene. "Bovendien voel je je eenzaam als je in je eentje bent. Dan is het mooi als een buddy wat rust kan bieden."

"Patiënten moeten in het begin vaak heel veel heen en weer naar het ziekenhuis en raken daardoor misschien het overzicht kwijt"

Irene Min, zorgstichting Marian Kaij

Naast dat een buddy logistieke zorgen bij een patiënt kan wegnemen, helpt de vrijwilliger ook met bijvoorbeeld het in de gaten houden van de agenda, aldus Irene. "Patiënten moeten in het begin vaak heel veel heen en weer naar het ziekenhuis en raken daardoor misschien het overzicht kwijt. Het is fijn als een buddy daarin kan ondersteunen."

Ook kan een buddy er voor een patiënt zijn, door gewoon even samen koffie te drinken of een spelletje te spelen.

Scholing

Vrijwilligers die zich opgeven om buddy te worden, krijgen eerst uitleg van medisch deskundigen. "Het wordt niet een heel intensieve cursus, maar ze krijgen wel scholing over verschillende ziektebeelden en kenmerken die daarbij horen. Ook leren ze wat het beloop kan zijn van een ziektebeeld. Ze gaan niet onbeslagen ten ijs."

"Er voor iemand zijn, zonder zelf het verhaal over te nemen, is heel belangrijk"

IRENE MIN, ZORGSTICHTING MARIAN KAIJ

Een buddy moet volgens Irene flexibel en empathisch zijn. Ook moet iemand goed kunnen luisteren. "Er voor iemand zijn, zonder zelf het verhaal over te nemen, is heel belangrijk." Ook een rijbewijs is nodig om buddy te kunnen worden. "Als buddy kun je vaak helpen door de patiënt van en naar ziekenhuisafspraken te brengen, dus aan een rijbewijs ontkom je niet."

Hoewel dit initiatief pas net van start is gegaan, heeft stichting Marian Kaij grote plannen voor in de toekomst. "We beginnen klein en willen eerst een solide basis opbouwen. Als deze pilot positief uitpakt, breiden we graag uit naar andere specialismen of instellingen. Dat is onze doelstelling."

De stichting is vernoemd naar een vrijwilligersbegeleider waar Irene door werd geïnspireerd. Op de website van Marian Kaij is meer informatie over het buddyproject te vinden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]