Ga naar Content

Festivals kritisch op nieuwe maatregelen kabinet: 'Zwabberbeleid'

Festivalorganisatoren zijn kritisch op de maatregelen die het kabinet vanmiddag aankondigde over eendaagse festivals na 13 augustus. Tijdens een persconferentie zei premier Rutte onder meer dat festivals maximaal 750 bezoekers mogen toelaten en dat is volgens de organisaties niet kostendekkend. Ook zei hij dat op 14 augustus misschien toch 'meer kan' en dus weten organisatoren nog steeds niet waar ze aan toe zijn.

Foto: NH Nieuws

Dance Valley heeft laten weten hun festival op 14 augustus niet door te laten gaan. De organisatie kijkt of het gaat lukken om het feest te verplaatsen naar september.

Bij Dance Valley op recreatiegebied Spaarnwoude, normaal gesproken een groot festival met 30.000 mensen, gingen ze na de persconferentie eerst nog door met het opbouwen van het terrein. "Vandaag werken we in ieder geval wel door. Misschien dat we morgen anders besluiten", vertelde organisator Brian Bout toen in een interview. Nu blijken de plannen toch anders. 

Na het bekendmaken van de maatregelen, zei premier Rutte het volgende: "Mocht het zo zijn dat we op 13 augustus meer kunnen doen. Dat we zeggen: ja, op 14 augustus kan er toch meer. Dan kan een evenement natuurlijk besluiten om toch door te gaan", aldus Rutte. 

Bekijk hieronder de uitspraken van premier Rutte tijdens de persconferentie.

Mark Rutte persconferentie over nieuwe maatregelen festivals - NH Nieuws

Bout is het 'zwabberbeleid' van het kabinet zat, zegt hij. "We hebben aangetoond met Fieldlab dat het organiseren van een feest gewoon kan. De overheid weet dat het veilig kan. Dus die 'nee' slikken we eigenlijk niet."

Bekijk hieronder het interview met Brian Bout.

Interview met organisatie Dance Valley - NH Nieuws

Het festival Landjuweel in Ruigoord is al maanden bezig met de organisatie en ziet nu veel plannen in duigen vallen. "Ontzettend balen dat alles wat wij bij Landjuweel verzonnen hadden niet door kan gaan", zegt Marco de Goede van Ruigoord. "Er kan maar 20 procent van de bezoekers komen. Maar wie laten we dan komen? Bovendien: kun je dat ook financieel doen? Je vaste lasten dalen niet met minder bezoekers."

De Goede wilde aanvankelijk drie dagen lang 4.000 bezoekers verwelkomen. Plus nog eens 1.000 man personeel. "Voor Amsterdam is dit heel erg onwerkbaar. Dit betekent effectief dat festivals niet door kunnen gaan. Of het nu Loveland, Landjuweel of Georgie's is: je zit allemaal met hetzelfde probleem, want je maakt veel kosten en dan heb je veel bezoekers nodig. Met weinig bezoekers maak je zeker verlies."

De organisatie denkt na over een alternatief voor Landjuweel.

Bekijk hieronder de reportage over Landjuweel op Ruigoord.

Landjuweel gaat met maximaal 750 bezoekers door - NH Nieuws

Kort geding

Ook festivalorganisator ID&T vindt dat er nog te veel onduidelijk is na de persconferentie van vandaag. En dus is een kort geding van de festivalbranche tegen de overheid nog niet van de baan. ID&T zegt namens veertig mede-eisers, waaronder ook de organisatie van Mysteryland en Dance Valley, eerst het OMT-advies over evenementen in te willen zien.

Rosanne Janmaat van ID&T: "Waarop is de capaciteit van 750 gebaseerd en op basis van welke parameters kunnen we wel open? Waarom is het sinds kort ineens mogelijk massaal op vakantie te gaan in Europa en kun je in Nederland niet een wat groter festival bezoeken?"

De festivals zeggen ook niet te snappen waarom er nog geen duidelijkheid is over de periode na 1 september. Op dat moment kan iedereen die het wil volledig gevaccineerd zijn, zegt ID&T, en zouden er dus helemaal geen maatregelen meer moeten gelden: "Er is de afgelopen 1,5 jaar door de overheid gecommuniceerd dat als iedereen die dat wil gevaccineerd is, we weer opengaan."

Binnen twee dagen neemt de branche een beslissing over het doorzetten van het kort geding.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]