Ga naar Content

Rutte: Kleine eendaagse festivals alleen onder 'strikte voorwaarden' mogelijk

Kleine eendaagse buitenfestivals, voor maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats, zijn vanaf 14 augustus onder 'strikte voorwaarden' weer mogelijk. Dat heeft het demissionaire kabinet vandaag besloten. Grotere evenementen zonder overnachting mogen voorlopig nog niet.

Foto: NH Nieuws / Rijksvoorlichtingsdienst

Het kabinet had een advies gevraagd aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT). Die vinden het op dit moment alleen verantwoord om vanaf half augustus voorlopig kleine evenementen te laten doorgaan. "We zien dat het aantal positieve testen gelukkig afneemt. Er is op dit moment geen aanleiding tot het nemen van extra maatregelen", liet demissionair premier Mark Rutte weten.

Voorwaarden

De festivals moeten buiten zijn, of in een tent die aan vier zijden open is. Ook moeten bezoekers zijn gevaccineerd, corona hebben doorgemaakt, of een testuitslag hebben. Bovendien geldt het advies – van het afnemen van een zelftest of testbewijs via Testen voor Toegang – ook voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar.

Voor personeel, vrijwilligers en artiesten maakt het demissionaire kabinet een uitzondering. Zo is voor hen ook een zelftest voldoende, naast een Testen voor Toegang-bewijs of een vaccinatiebewijs.

De overheid adviseert bezoekers om vijf dagen nadat ze naar een evenement zijn geweest, om een zelftest af te nemen. "Omdat je toch met veel mensen samen bent geweest", zei Rutte.

Kort geding

Nadat vorige week door het kabinet bekend werd gemaakt dat alle meerdaagse festivals met camping tot september niet door konden gaan, waren er direct vragen uit organisatoren naar de haalbaarheid van eendaagse festivals deze zomer.

Festivalorganisator ID&T en meer dan veertig aangesloten evenementenorganisatoren hadden aangekondigd een kort geding aan te willen spannen. De festivalorganisaties wilden voor 1 augustus duidelijkheid.

Het kabinet wilde eigenlijk pas later deze beslissing nemen, maar vanwege het kort geding is het besluit vandaag gemaakt. Het is nog onduidelijk of ID&T na deze nieuwe maatregelen haar kort geding nog doorzet.

Janssen-vaccin 

Ook haalde de premier in de persconferentie kort het Janssen-vaccin aan. Vanwege een langere 'inwerktijd' van de prik, zouden de twee weken – en daarmee de wachttijd tot het officieel gelden van het vaccin – niet kloppen.

"We willen een wachttijd van vier weken doorvoeren in plaats van twee weken. We vragen je dus zo op te stellen alsof je op dit moment nog geen prik hebt gehad", liet Rutte weten.

Overige maatregelen

Hoe andere coronamaatregelen er na 13 augustus uitzien, is nog niet duidelijk. Op die dag staat weer een nieuwe persconferentie gepland, waarin meer details over de komende periode bekend worden gemaakt. "We hopen dat we 13 augustus wat positiever nieuws hebben", zei de demissionair premier.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.