Hockeymannen met hangen en wurgen langs Zuid-Afrika

De hockeymannen hebben op de Olympische Spelen met 5-3 gewonnen van het laaggeklasseerde Zuid-Afrika. De ploeg van bondscoach Max Caldas keek al vroeg tegen een 0-3 achterstand aan, maar wist deze alsnog om te buigen in een zwaarbevochten overwining.

Thijs van Dam slalomt langs twee spelers van Zuid-Afrika - Foto: Pro Shots / Action Images

Oranje kende een slechte start van de wedstrijd en kwam al na twee minuten op achterstand tegen de mondiale nummer veertien van de wereld. Binnen twintig minuten had Zuid-Afrika bovendien de voorsprong al vergroot naar 0-3.

Aan het einde van het tweede kwart kon Nederland namens Amsterdam-speler Mirco Pruyser wat terug doen. Daaropvolgende doelpunten van Thijs van Dam en Thierry Brinkman zorgden ervoor dat Nederland vlak na rust weer langszij kwam. In het laatste kwart zette Mink van der Weerden met een benutte strafbal Nederland voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 4-3. Pruyser zorgde met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd vlak voor tijd voor de 5-3 eindstand.

Eerste overwinning

Het was voor Nederland de eerste overwinning van het olympisch hockeytoernooi nadat er zaterdag met 3-1 werd verloren van België. Door de overwinning staat Oranje nu op de vierde plaats in groep B. De beste vier landen kwalificeren zich voor de kwartfinales. Dinsdag speelt Nederland tegen Canada.