Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Tientallen 'Defenders' lopen met vuurwerk en spandoeken door Den Helder

24 juli 2021, 16.47 uur · Aangepast 24 juli 2021, 20.57 uur · Door Redactie

Tientallen demonstranten van verschillende 'Defend-groepen' hebben vanmiddag een mars gelopen door het centrum van Den Helder. De demonstranten, gehuld in zwarte kleding, maskers en zonnebrillen, staken daarbij fakkels af en liepen met spandoeken. Volgens de politie ging het gepaard met 'vervelend gedrag', maar inmiddels is de rust weer wedergekeerd.

Foto: GLOCALmedia

Agenten zijn poolshoogte wezen nemen in Den Helder naar aanleiding van meldingen over de groep. "Maar toen zij aankwamen leek het weer rustiger te worden. Iedereen is zijn eigen weg weer gegaan", zegt een woordvoerder van de politie. Volgens haar is er niemand opgepakt, de politie greep niet in. Volgens de gemeente Den Helder was de demonstratie niet vooraf bij hen aangemeld.

Defend Den Helder

De mars was een initiatief van onder meer de groepen Defend Den Helder, Defend Alkmaar en Defend IJmuiden. Die laatste groep heeft de mars aangekondigd op hun facebookpagina. Bij de aankondiging is niet expliciet gemeld waarom de mars werd georganiseerd, hoewel er wel het woord 'vrijheid' in voorbij komt.

Het afgelopen jaar kwamen meerdere acties van - vooral de IJmuidense tak van - de defenders in het nieuws. Zo deed de  Amsterdamse politie onderzoek naar de gedragingen van Defend IJmuiden tijdens de uit de hand gelopen coronademonstratie op het Museumplein.

De politie sprak toen haar twijfels uit over de intenties van Defend IJmuiden. "Mensen die tegen de maatregelen zijn, hebben over het algemeen geen mondkapjes voor. Ze leken er meer te zijn om te rellen dan wat anders."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]