Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Weer veel file en vertraging in regio na ongeluk met vrachtwagens op A9

16 juli 2021, 14.09 uur · Aangepast 16 juli 2021, 15.16 uur · Door Jouri Bakker

Net als gisteren zorgt een ongeluk met vrachtwagens voor hommeles op de A9. Het stuk snelweg tussen Rottepolderplein en Velsen richting Alkmaar is daardoor een groot deel van de middag volledig afgesloten. De afsluiting zorgt inmiddels ook op N-wegen voor grote drukte.

Ongeluk vrachtwagens op A9 - NH Nieuws

Volgens een politiewoordvoerder ging het om een kop-staartbotsing waarbij twee vrachtwagens betrokken waren. Over letsel is nog niets bekend.  Het ongeluk gebeurde in de richting van Alkmaar, precies op de plek waar Rijkswaterstaat momenteel grootschalige wegwerkzaamheden uitvoert.

Vanwege die werkzaamheden was de weghelft richting Amstelveen daar sowieso al afgesloten, en werd verkeer richting Amstelveen over twee rijstroken van de andere weghelft geleid. Verkeer richting Alkmaar - waaronder de bij het ongeluk betrokken vrachtwagens - had daar dus ook maar twee van de vier rijstroken tot haar beschikking. 

File richting Amstelveen

Verkeer op de A9 richting Alkmaar wordt nu vanaf knooppunt Raasdorp omgeleid via Amsterdam en Zaandam (A5, A10, A8, N8). Verkeer richting Amstelveen kan nog wel gebruikmaken van de A9, al is ter hoogte van het ongeluk momenteel slechts een van de twee rijstroken beschikbaar. Daardoor staat tussen Beverwijk-Oost en de Brug over het Zijkanaal C momenteel vijf kilometer file, die twintig minuten vertraging oplevert.  

Gisteren leidde een ongeluk met twee vrachtwagens op de A9 richting Alkmaar tot een waar verkeersinfarct in de regio's Haarlem en IJmond. Omdat veel automobilisten via Haarlem en Velserbroek de Velsertunnel probeerden te bereiken, kwam het verkeer ook binnen de bebouwde kom langdurig vast te staan. 

De timing van het ongeluk lijkt letterlijk een geluk bij een ongeluk. Er is momenteel minder verkeer op de weg dan tijdens het ongeluk van gisterenmiddag, 'dus een verkeersinfarct gaat het niet worden', zo voorspelt Rijkswaterstaat.

Toch druk op N-wegen

Toch is het inmiddels al flink druk op een aantal N-wegen in de regio Haarlem, waaronder de N202, waar tussen Spaarndam en de aansluiting op A22 inmiddels 6 kilometer file staat. Op de N208 staat 2 kilometer file, tussen Santpoort en IJmuiden.

In de bebouwde kom van Haarlem is het inmiddels filerijden op de Waarderweg, waar tussen de Oudeweg en de Spaarndamseweg een file van twee kilometer staat die een kwartier vertraging oplevert.

Een automobilist 'met een peuter in de wagen' die achter het ongeluk met de vrachtwagen staat vraagt zich af of ze inderdaad nog tot 15.45 uur geduld moet hebben. Rijkswaterstaat laat daarop weten dat het stilstaande verkeer via Rottepolderplein wordt teruggeleid. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.