Ga naar Content

Ringslangen profiteren van herstel oevers Diemerzeedijk in Amsterdam

De oevers aan de Diemerzeedijk, de dijk die het Amsterdamse IJburg beschermt tegen hoogwater, zijn te bebouwd. Hierdoor kunnen (bedreigde) diersoorten zoals ringslangen, waterspitsmuizen en meervleermuizen zich niet goed ontwikkelen. Daarom gaat de gemeente de ecologische waarde van de oevers herstellen. 

Archieffoto van de Diemerzeedijk - Foto: AT5

De ecologische situatie in de oevers aan de Diemerzeedijk wordt op dit moment erg verstoord. Dat komt bijvoorbeeld door woonboten, steigers, tuintjes en oeverbegroeiing. Als dieren zoals de ringslangen en waterspitsmuizen zich niet goed kunnen verplaatsen en ontwikkelen, tast dat ook de ontwikkeling van andere diersoorten, planten en insecten aan. De gemeente wil voorkomen dat de ecologische diversiteit vermindert en gaat de oevers daarom herstellen.

Zo worden de oevers binnenkort helemaal vrijgemaakt en minder steil gemaakt. Ook zullen er minder bomen staan aan de kant van het water, aangezien die een gevaar kunnen zijn voor de dijk bij harde wind. Daarnaast vinden ringslangen de schaduw van een grote boom niet fijn. 

De Diemerzeedijk wordt in de structuurvisie Amsterdam 2040 aangemerkt als hoofdgroenstructuur. De ecologische situatie wordt nu geoptimaliseerd.

Verplaatsing woonboten

Al dit najaar gaat stadsdeel Oost aan de slag met het vrijmaken van de oevers. Woonboten die er nog liggen hebben daar volgens de gemeente geen vergunning voor. Er wordt al sinds 2010 gepraat met de bewoners over andere ligplaatsen en financiële compensaties. 

Veel bewoners hebben hier al gebruik van gemaakt en zijn elders gaan liggen, sommigen hebben echter besloten nog niet weg te gaan. "Zij dienen zelf dit najaar hun tuintjes te verwijderen en de oevers leeg te maken. Ze hebben er voor gekozen geen gebruik te maken van de hulp vanuit stadsdeel Oost", aldus het stadsdeel. 

De woonboten moeten voor 1 april 2022 verplaatst zijn. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]